Saturday, September 6, 2014

Sambutan Ambang Kemerdekaan Kali Ke 57

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Merdeka! Merdeka!! Merdeka!!!

Tudiaa tetiba semangat merdeka. Alhamdulillah satu lagi program sudah berjaya dijalankan di sekolah nih iaitu Sambutan Ambang Kemerdekaan. Malam tu aku bertindak sebagai emcee dan syukur semuanya berjalan dengan lancar. 

Biasa-biasa ja sambutan di sini. Dah semua murid tinggal di asrama jadi boleh lah buat sambut pada waktu malam. Lagi seronok kan. Acara malam ambang tu hanya ucapan, persembahan murid, penyampaian hadiah, laungan merdeka, nyanyian lagu tema kemerdekaan, pelepasan tanglung dan BBQ Merdeka. Btw, aku suka lagu tema kemerdekaan kali ni. 

Gambar masa aktiviti lain aku tak snap, sempat snap masa lepas tanglung saja. 




Semoga Malaysia terus aman makmur, damai bahagia selamanya.

Salam merdeka dari hulu Sungai Anap.
CN.

Saturday, August 2, 2014

#manismanislebaran2014

Bertemakan warna kelabu dan sampin meriah, tiap kali hari raya pertama Geng Par tidak akan ketinggalan untuk mengadakan sesi fotografi raya. Lokasi untuk raya 2014/1435H di SMK Dato Onn Butterworth dan Jeti Nelayan Bagan Ajam.

Salam manis-manis lebaran dari geng par untuk semua.








Selamat Hari Raya



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.
MAAF ZAHIR DAN BATIN.
Salam manis-manis lebaran dengan tulus dan ikhlas,
Cieut Nizar.

Majlis Iftar, Mengenang MH17 & #prayforGAZA SK Kuala Muput 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah sempena Ramadhan tahun ni masih berkesempatan adakan majlis iftar/berbuka puasa bersama-sama kakitangan dan murid-murid SK Kuala Muput. Majlis ini diadakan setelah sesi sembang di tangga rumah, kononnya nak pasang pelita depan rumah ja hinggalah melalut ke majlis buka puasa kemudian mengenang MH17 kemudia prayforgaza. Kill two birds with one stone katanya.

Cikgu-cikgu bawa pot luck, bawa ja lah apa yang masak di rumah masing-masing tapi aku tetap kena buat nasi ayam (pandai depa membuli kan). Kak Lina, Kak Liza & Roza buat rendang daging. Murid-murid makan makanan harian yang dimasak di dewan makan cumanya makan ramai-ramai di padang sekolah. 

Klasik, sederhana tapi tetap meriah.

Siap dengan pelita yang diubahsuai menjadi obor. Hahaha. Tak pandai nak buat pelita guna buluh.


"Cikgu, ambil gambar nanti masuk facebook." Apuuuuuuuuu!!!

Apai Amboh & Apai Lawrence (security) pun turut serta.

Suka tengok gambar nih, nampak klasik sangat. Sesuailah dengan sekolah pedalaman tiga.


Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf zahir dan batin.
Dari Hulu Sungai Anap dengan kasih sayang,
murid-murid SK Kuala Muput.

Sunday, June 29, 2014

1 Julai: Selamat Hari Lahir, Nizar


Terpaksa publish in advance sebab masuk hulu nanti line internet parabola tersangatlah slow. ;')

Tudia nampak ciri-ciri forever alone hinggakan birthday sendiri, sendiri juga lah yang ucap. Hahahaha. Hangpa jangan cakap macam tu, kecik hati kami.

1 Julai. Selamat hari lahir ke 25 nizar. Alhamdulillah Allah panjangkan usia dan alhamdulillah juga di usia ke 25 ni dah banyak benda telah dipelajari. Pengalaman itu mematangkan kita.  Alhamdulillah  Ya Allah, atas nikmat iman, umur, rezeki, dipermudahkan urusan, kasih sayang, kebahagiaan, ketenangan hati dan atas segalanya Ya Allah.

Semoga di usia 25 tahun ni, Mohd Nizar akan menjadi Mohd Nizar yang lebih baik dari sebelumnya. Itu sahaja. InshaAllah amin.

Tanggal 1 Julai juga genaplah setahun aku jadi pendidik di pedalaman bumi kenyalang ni. Syukur setakat ni semuanya berjalan dengan baik dan moga is kekal sehingga lah aku pindah.  Alhamdulillah dah setahun makan gaji, syukur sangat. Masih ingat lagi penat lelah masa menganggur dulu, ganti tuisyen sana sini dan berniaga loli choc.  Kenangan samgat. Hehehe. Semoga dapat bertahan di sini untuk tiga atau empat tahun ke depan.  Amin.

Jadi mari meraikan dua sambutan besar untuk diri ini. Terimalah hadiah yang dibeli daripada diri sendiri untuk diri sendiri. (jangan cakap forever alone. hahaha)











Louis Vuitton James Wallet. :')

Sent from my iPhone

Thursday, June 5, 2014

Cuti Sekolah

Tudiaa dah seminggu cuti sekolah baru nak update. Alhamdulillah boleh balik rumah, menikmati masakan mak selama hampir tiga minggu, boleh jumpa keluarga dan geng par yang dirindui. Nikmat tak terkata y'all. Bila dok jauh ni, sebelum masak mesti mak tanya nak makan apa tapi aku takda spesifik nak makan apa, tak kisah lah apa pun janji air tangan mak. Anak bongsu kannn...

masa nak keluar dari hulu

Cuti ni juga dapat gathering dengan family cuma tak berkesempatan nak pi mana-mana. Kak aku busy menjahit, abang dengan kak ipar aku busy persiapan kenduri adik kak ipar aku. Busy masing-masing yer. Sepatutnya cuti ni aku dah terbang ke Vietnam dengan Arif dan Rahman tapi tak berkesempatan sebab bertembung tarikh keberangkatan mak aku ke Mekah. (akhirnya ditangguhkan kerana masalah visa. huhu)

nak shopping ni jugak lah. nak gantung kat sungai muput. meriah dak? hahaha

So bila tak pi mana-mana, takda terapi melancong, digantikan dengan terapi membeli belah. Bila membeli tak beringat, dah beli or dah sampai rumah baru rasa nak menangis sebab duit mengalir macam air. Hahaha. Setakat hari ni almost 2k dah habis untuk shopping saja. SHOPPING saja tak termasuk makan minum naa. Macam hari tu pi Queensbay, dah cakap kat Dikwan dengan Ngah, aku tak mau beli apa-apa. At last keluar Queensbay, barang aku yang paling banyak. Gilaaaaa!! Tak mau masuk mall dah. 

Takpa lah, cuti raya nanti rasanya tak sempat nak shopping, kiranya ni sekali shopping raya la kan. Nak sedapkan hati lagi, takpa ni semua penghargaan untuk diri sendiri sebab survive berbulan-bulan di hulu. Tudiaa penghargaan kendiri yang selalu selalu selalu sangat dibuat. 

So next week, ada lagi MEGA SHOPPING. Penutup shopping untuk cuti kali ni. Benda yang aku dah aim/ yang diidam-idamkan bila mula bekerja. InshaAllah minggu depan cheq pi beli naa. Tak sabaq dah aikh. Terketaq-ketaq tangan nih. Hehehe. Mudahan dipermudahkan, inshaAllah.

Oh lupa, cuti ni juga penuh dengan kenduri kawan-kawan/senior kat sekolah menengah dulu. Orang lain dah berpasangan/berkahwin/beranak-pinak, aku ni calon pun ke laut lagi. Sedihhhhh. Hahaha.

Sapa nak? Saya cikgu ni. LOL.

Until then, assalamualaikum. 

Saturday, May 10, 2014

Masih Di Sini

Assalamualaikum.

Lamanyaaaaa tak berupdate kat sini. Alhamdulillah, aku masih diberi nyawa untuk meneruskan kehidupan di pedalaman ni malah jika diukur pada penimbang berat, memang tidak syak lagi, MAKIN SIHAT! Apa boleh buat kan, Allah bagi selera makan tinggi kat aku. Hehehe. Walaupun di hulu, makanan tetap diutamakan. Sapa tak mau makan kan?

"tangkap gambar cikgu sat. cikgu nak letak dalam blog cikgu"

Nak cerita apa lagi? Kehidupan macam biasa. Kekadang sibuk, kekadang lapang, kekadang buat-buat sibuk dan kekadang buat-buat lapang. Setakat hari ini, alhamdulillah dah selesai semua kerja. Markah ujian dah tanda, LINUS pun dah update kat web NKRA, kertas ujian dah hantar kat PK, tinggal minta markah murid tahun 3 bagi subjek-subjek lain (peranan guru kelas kan), dah dapat markah nanti boleh buat kedudukan murid tahun 3 tu.

Cumanya dari segi kemudahan di sini, rasanya makin sukar. Line telefon takkan ada lagi di sini. Dulu boleh ada line telefon pun sebab tumpang pencawang Kem Sekawi (kem balak) tapi sekarang kem ni dah berpindah so takda orang lagi nak pasangkan pencawang tu. Sedih gila hinggakan kami kat sini meroyan sampai dah lupa macam mana bunyi nada dering telefon masing-masing. Air pula makin takda. Budak-budak memang kena mandi sungai pagi dan petang. Kekadang risau sebab air sungai tinggi juga, bukan surut macam dulu. Mudahan tak jadi apa-apa la. InshaAllah. Hari tu diduga pula, minyak generator habis. Ya ampun, peritnya rasa. Panas, tak boleh tidur langsung. Nasib baik sekejap ja, kalau lama takda minyak tu confirm gila kami kat sini.

Dear KPM, nanti-nanti kalau saya minta pindah please approve ya. Penat mengomel kat sini. ;')

Tabahlah wahai hati/jasad. Selagi mampu bertahan......

(menyesal tak minta pindah eg tukar bulan lepas. hehehe)

Tuesday, February 11, 2014

Krisis Air


Ya Allah, dugaannya. Awal bulan Januari, sekolah aku diduga dengan banjir yang kerap berlaku. Air naik lepas tu surut, lepas tu naik lagi lepas tu surut. Berulang kali hinggakan penat nak cuci. Sekarang awal Februari, diduga pula dengan krisis air. Takda air di tangki, kena lah berangkut air sungai untuk masak, membasuh dan mandi. Memang selayaknya dapat elaun pedalaman tu kan. Memang susah benar di sini. 

Dah dua tiga hari ni, nak buang air besar pun fikir dulu. Sebab apa? Sebab malas nak berangkut air. Hahaha. Nampak sangat pemalas kan. Tapi kalau dah tak tahan sangat, takdanya nak fikir dulu. Nak mandi memang ke sungai lah, pagi dan petang. 




Murid pun dah terpaksa mandi sungai. Apa lagi, memang seronok lah boleh berenang bagai. Rata-rata murid sini pandai berenang, ye lah dari kecil memang dah dalam sungai kan. So semestinya masa murid mandi, warden dan PPM kena pantau dan jaga. Oh bermula 1 Februari lepas, aku dilantik jadi warden. Bertambah lagi beban tugas. Huhuhu.

Nak dijadikan cerita, hujung minggu lepas, aku mandi sungai dan sungai ni memang dah sah sah ada buaya. Sehari sebelum tu, kami bercerita dengan penduduk sini pasal tempat-tempat yang selalu nampak buaya. Katanya, kat tempat kami mandi tu ada juga pernah nampak 'bujang senang' tu. So masa aku mandi tu, seronok berenang tetiba ada buih-buih sebelah aku. Kan selalunya buih-buih nafas binatang dalam air tu kan. Terlintas kat fikiran aku, 'bujang senang' la kot. Apa lagi terus aku berenang dan berlari ke darat sambil menjerit kat cikgu-cikgu laki lain. Hahahaha. Depa gelakkan aku ja, rupanya buih tu buih tanah ja. Malunyaaaaaaa. Hahahahaha.


Sehingga itu sahaja. :)


Tuesday, January 28, 2014

Pengalaman Iring Murid

Haaa lama tak update. Konon nak sambung percutian di Sabah, Krabi dan USS, nampaknya tergendala seketika atau selamanya. Hahaha. Malas betul. 

Hari Rabu hingga Sabtu minggu lepas, aku kena iring murid ke Stadium Bintulu untuk Kejohanan Sukan Daerah Tatau. Sekolah aku hantar 9 orang atlet ja. Sikit ja sebab senang nak kawal dan for sure nak jimat kos. Kos nak keluar ke bandar mahal kot. Tambang perahu dari sekolah ke jeti Sangan, pastu kenderaan (van) dari jeti Sangan ke Bintulu lagi.

Di stadium, bersama atlet Kuala Muput. :)

Masa nak bertolak dari sekolah hujan lebat. Terpaksalah naik perahu dalam keadaan hujan tu, beg memang dah prepare bungkus dalam beg plastik sampah. Sampai di Sangan memang basah habis, salin baju pula. (Begini la nasib guru pedalaman tiga) Lepas tu baru bergerak ke Bintulu.

Sepanjang tiga hari di sana, memang letih ya amat. Di stadium, aku kena jaga murid. Sebelum murid berlari, aku kena balut kaki murid dengan plaster dulu (takut kaki luka berlari atas trek panas), kena daftarkan murid ikut acara masing-masing, kena urut kaki kalau kaki kejang. Macam-macam lah hinggakan cikgu sekolah lain tanya aku ni PPM (Pegawai Pembantu Murid) ka? Laha kan. Jatuh saham. Hahaha.

Ni kami ja cikgu-cikgu nak makan besar. Murid-murid stay di hotel dengan PPM.

Makan besar time gaji baru masuk. Memang besar laaaaa!

The best part, kami (cikgu-cikgu) sempat bawa murid-murid ni jalan-jalan Bintulu. Malam pertama, kami bawa murid ni ke Sing Kong Mall, malam kedua tak jalan mana-mana sebab nak recharge energy dan malam ketiga kami bawa murid makan KFC dan jalan-jalan di Farley Mall. Kesian tengok murid sini, nak naik escalator pun takut-takut (tak pernah naik katanya). Tetiba rasa sebak. :(

 Sorang murid dapat set nasi dengan ayam dua ketul tu. Depa happy gila boleh makan KFC.



Pengalaman ni memang berharga. Letih tapi seronok, banyak kerja tapi enjoy ja. 

Paling paling paling bestnya, walaupun 9 orang atlet kami berjaya bawa pulang 3 emas dan 1 gangsa.

Atas perahu. On the way balik sekolah dah.