Tuesday, December 31, 2013

Selamat Datang 2014


2013. Alhamduillah segalanya berjalan dengan baik, dipermudahkan segalanya. Tahun yang menyaksikan turun dan naik dalam fasa kehidupan. Selama 6 bulan mengganggur, meniti masa dengan harapan penempatan. Di sepanjang 6 bulan tu, aku jual lolichoc, gigihkan diri dengan mengajar di pusat tuisyen di Bertam Perdana (juga di Sungai Petani walaupun hanya dua minggu) dan jadi guru ganti juga di pusat tuisyen di Kepala Batas. Alhamdulillah, masa tu duit sentiasa ada untuk makan-makan, jalan-jalan dan juga sedikit simpanan untuk konvokesyen dan juga penempatan. Tahun 2013 juga menyaksikan kejayaan aku mengharungi pengajian selama 5 1/2 tahun di ipg, alhamdulillah konvo bulan Mei lepas. 

Syukur Ya Allah, setelah 6 bulan mengganggur akhirnya diberi penempatan untuk mula mengajar di pedalaman Sarawak. Tahun 2013, tahun permulaan karier sebagai guru. Alhamdulillah, dengan gaji sekarang ni dah boleh bagi kat mak ayah & keluarga, bawa keluarga bercuti, boleh la setakat belanja minum dan makan kawan-kawan, boleh juga beli hadiah untuk diri sendiri dan merasai percutian di negara orang. 

Terima kasih Ya Allah. Dalam tempoh setahun ni, aku berjaya mengharungi turun dan naik ni. Ketika turun, berusahalah dan gigihlah untuk buat sebarang pekerjaan selagi ia halal (buang malu tu jauh-jauh) dan ketika naik, janganlah mendongak sehingga lupakan orang di bawah dan seintiasa ingat kenangan ketika di bawah dulu. InshaAllah.


2014? Mudahan semuanya indah belaka. InshaAllah.

Azam? Cukuplah hanya aku dan Allah yang tahu. *acewah*

p/s: esok dah nak balik Hulu Sungai Anap. 

Saturday, December 28, 2013

Percutian Bajet ke Kuching Day 3



Hari ni hanya hari untuk membeli belah. Seawal pagi kami dah bangun, tapi tak bersiap lagi. Bangun untuk cari kereta sewa di Kota Kinabalu dan hotel di Kundasang sebab jam 1.30 petang flight kami ke Kota Kinabalu (bersambung cuti kat sana). Nasib baik wifi Berambih Lodge ni laju, senang nak google. Dah settle kereta sewa dengan hotel tu, kami bersiap untuk membeli ikan terubuk masin.


Sekali lagi, naik penambang 50 sen untuk seberang sungai. Kami decide nak beli ikan masin kat kedai berdekatan dengan Kedai Kek Lapis Dayang Salhah. Tengok ikan situ fresh dan harganya pun murah. Aku beli 2 set (3 ekor RM 10) dan 2 set juga (2 ekor RM 10). Apa yang beza? For sure la saiz ikan terubuk tu. Kalau boleh memang nak borong, tapi beg memang dah penuh, itu pun dah beli satu lagi beg baru. Kek lapis memang tak beli langsung. Dah tak tau nak sumbat kat mana. But sokay, lama lagi kot kerja kat sarawak ni.



Dah selesai membeli, kami round la area Kuching tu. Masuk Parkson berdekatan dengan hotel Pullman, Riverside Majestic semua tu dan terus pergi lunch, kat kedai di bahagian belakang Parkson.


Lepas lunch, kami balik semula ke Berambih Lodge untuk ambil gambar kenang-kenangan. Dah sampai Berambih, teksi pun dah sampai untuk bawa kami ke airport. Call minta pukul 12 tengah hari, pukul 11.50 uncle tu dah mai. Nasib baik sempat juga snap gambar kat lobi Berambih. 





As conclusion, biasanya kat Kuching ni. Bolehlah datang untuk tengok suasana di sini tapi jangan high expectation sangat. Setakat nak jalan-jalan sikit, merasa makanan tempatan, nak beli kek lapis dengan terubuk masin should be ok la. Dont expect more ya!

Destinasi menarik di Kuching:

1. Sepanjang riverside. Kena jalan along riverside ni. Waktu petang dengan malam happening kat sini.

2. Naik penambang 50 sen untuk seberang sungai. Boleh pergi Kedai Kek Lapis Mira dan Dayang Salhah. Kedai jual ikan terubuk masin pun banyak.

3. Barok Restaurant (belakang food court di seberang sungai). Makanan sini best. Restoren ni pun unik. Macam kat atas pokok. 

3. Pasar Satok/ Pasar Sarikin. (ni aku tak sempat pi. tapi ramai cakap kena pi sini)

4. Kampung Budaya Sarawak. Bagi aku so so ja.

5. Kuching Wetlands National Park. (aku tak pi juga)


So bye Kuching and hello Kota Kinabalu.

Tamat. Percutian Bajet ke Kuching.
........................................................................................................................

Thursday, December 26, 2013

Percutian Bajet ke Kuching Day 2


Seawal pagi kami bangun dan bersiap. Seterusnya terus ke tempat bas/teksi yang terletak berdekatan dengan India Road. Berjalan dari lodging lebih kurang 15 minit jugak kot. Dah sampai situ, kami tanya ja kat orang tempatan bas atau van mana yang lalu ke Kampung Budaya Sarawak. Alhamdulillah ada van ke sana. Harga RM 6.00 ja. Memandangkan van tak gerak lagi, kami bersarapan dulu. 

Dalam van. Pakcik sebelah tu sangat ramah. 



Perjalanan dari stesen tu ke Kampung Budaya lebih kurang 40 minit. Tiba di Kampung Budaya, kami beli tiket masuk. Merasa RM 60. Takpa la, sekali seumur hidup and at least dah sampai sini juga kan. 

Ni tarian Melanau.

Orang Ulu. Aksi sumpit menyumpit. Nasib baik tak panggil aku naik atas pentas. 



Bagi aku biasa ja di Kampung Budaya ni, yang paling best hanyalah 45 minit awal iaitu tarian kebudayaan bagi setiap kaum di Sarawak. Tarian ni memang best. Ada tarian iban, melanau, melayu dan orang ulu. Selebihnya, biasa ja kot. Setakat nak tengok rumah panjang, baik aku pi rumah panjang murid aku kat Sungai Anap tu. Hehehe. 

(Tips: sebaik saja beli tiket, terus masuk ke dalam dewan. Macam kami sibuk bergambar dulu at last masuk dewan dah penuh. Kena la berdiri selama 45 minit tu)

Rumah Orang Ulu. 

Rumah Melanau. Bertingkat-tingkat. Tangga kecik jah.

Rumah Melayu. Warna kuning diraja. Silau mata tengok langsir.

Ni kat rumah panjang Iban.

Nak dapatkan sekeping gambar ni pun menyeksa sangat. Hahaha. Camera nak terjatuh lah, gambar senget lah, pose tak cantik lah. At last, ok la kan?

Tak best pun tetap lah berjam-jam kat sini. Boleh macam tu? Penuh kamera bergambar sana-sini. Dah puas jalan di Kampung Budaya tu, kami ke food court berhadapan dengan Kampung Budaya untuk makan tengah hari. Food court ni berhadapan dengan laut, berangin ja. 



Selesai makan, kami call abang van untuk ambil kami kat sini. Sepanjang perjalanan balik ke stesen, memang zzzzz lah. Petang tu kami jalan-jalan lagi di India Road (beli juga baju), masuk Parkson (beli juga beg), jalan-jalan lagi di kedai sepanjang riverside (beli baju Sarawak untuk family) pastu baru balik lodging. 

Kat anak buah, kat murid, kat kawan. 

Pada sebelah malamnya pula, kami naik lagi penambang 50 sen untuk pi makan di food court di seberang sungai sana. Dinner kali ni teringin makan western pula. Kat Tatau mana ada western oiii. Hahaha. Sekali makan chicken chop dengan beef burger. Tudiaa perut gajah.

Tak cukup lagi membeli haaa.

Sepanjang riverside memang meriah.

Habis makan, jejalan lagi sepanjang riverside pastu balik lodging tengok final AF. Sempatttt!!!

bersambung day 3
.......................................................................................................

Wednesday, December 25, 2013

Percutian Bajet ke Kuching Day 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sihat awak?

Straight to our business, percutian aku ke Kuching bermula pada hari pertama cuti persekolahan. Aku dari Tatau (my work place) ke Sibu untuk jumpa Arif (my trip partner) dan bermalam di sana disebabkan keesokan paginya flight kami ke Kuching. 

Eh jap
......... aku cuba untuk cerita seringkas yang boleh .........

Di airport, tengah tunggu bagasi.

Lebih kurang jam 9.00 pagi kami dah sampai Kuching Airport. Kat sini baru nak cari hotel. Gigih la google guna wifi Starbuck. Then dah jumpa hotel, kami stay di Berambih Lodge. Dari airport ke lodging (area waterfront) kena charge RM 28. Sampai hotel terus check in. Baik pekerja sini walaupun awal lagi dah bagi check in.

Stay sini dua malam.

Pastu aku roger Farin dengan Fini, kebetulan depa ada di Kuching lagi. Flight depa ke semenanjung pukul 8.00 malam. Masa aku call, depa dah ada kat Kedai Kek Lapis Dayang Salhah. So dari lodging kami jalan kaki ke riverside pastu naik penambang RM 0.50 untuk ke seberang sungai.

Jangan nak feeling macam kat Italy sangat lah. Hahaha

Dah sampai seberang. Dekat ja pun.

Dah jumpa depa berdua, kami ke kedai kek lapis untuk merasa semua kek yang ada. Kalau ikutkan citarasa aku, aku lebih prefer kek kat kedai Kek Lapis Mira berbanding kedai Kek Lapis Dayang Salhah. But well, setiap orang citarasa berlainan kan. Harga sama ja kedua-dua kedai. Aku dengan Arif tak beli lagi memandangkan kami stay kat Kuching lagi dua hari, Farin dengan Fini membeli tak ingat la, untuk family katanya.

Pelbagai jenis kek lapis. Hang rasa la semua naa.

Selesai merasa/membeli kek lapis, kami lunch dulu di food court area situ juga. Sambil makan sambil sembang panjang pasal hal sekolah masing-masing. Baru sempat nak bercerita. Lepas tu, kami naik penambang balik semula ke seberang sini untuk survey baju or barang cenderahati. Survey ja kat kedai-kedai sepanjang jalan kat riverside tu. Ada kedai yang mahal, ada kedai yang murah.

Konon paling happy la bercuti kat Kuching ni.

Errr speechless...

Pastu kami bergambar di patung kucing tu. Simbolik Kuching kan. Farin dengan Fini dah nak bergerak ke airport dah dalam pukul 6.30 petang kot. So aku dengan Arif balik ke lodging untuk rehat dulu. Penat dah aikh jejalan sepanjang riverside tu.

Budak perempuan kecik tu tengah nyanyi lagu Kisah Hati.

Tunggu penambang lima puluh sen.

Di sebelah malamnya pula, kami berjalan-jalan di sepanjang riverside. Happening kat sini, ada orang berniaga cenderahati, ada juga kedai makan dan ada juga indie band yang menyanyi live berkonsepkan 'aku penghibur jalanan' by amir jahari.

Nyaman makanan kat restoren tok. (kelakar sarawak)

Sekali lagi kami naik penambang bayar 50 sen untuk seberang sungai. Malam ni kami dinner di Barok Restaurant. Highly recommanded by me. Sedap gilaaa. Aku makan nasi ayam penyet dengan ayam pansoh (wajib makan kalau kat sarawak ni) dan air bandung cincau. Semua sedap. Harga pun standard ja, tak mahal pun. :)

bersambung day 2

..................................................................................