Monday, May 27, 2013

Pre Convo IPGM 2013

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah S.W.T.

Buat semua rakan/pembaca *acewah* jemput datang memeriahkan di hari graduasi aku pada hari Selasa, 28/5/2013, Sidang 4 (2.30-5.00 petang) bertempat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya. :') 





will update more :')

Wednesday, May 22, 2013

Bersama Adik Angkat

Sudah sedia maklum yang aku ni anak bongsu kan, jadi aku tak pernah rasa macam mana jadi abang. Boleh propa macam tu? Tak terangkat lah nak adik angkat segala. Sebenarnya suprisingly mak aku adopt anak angkat. Wah mak kiter dah macam Angelina Jolie dah kan? Hehehe. Mak aku jadikan kucing jiran sebelah sebagai anak angkat dia. 

Jiran sebelah (Chaq and Kak Nah) pelihara banyak kucing. Kekadang kucing-kucing ni pun mai melepak kat rumah aku dan yang paling serasi dan manja sekali dengan keluarga aku hanya dua ekor ni ja. Seekor nama Aman dan seekor lagi nama K-Pop. Grand tak? Dua ekor ni la selalu mai, main dengan anak menakan aku, minta makanan, minta dibelai hinggakan minta tidur sekali. Amboi demandnya! 

Mak aku pula tetapkan limitkan masa Aman dengan K-Pop ni lepak dalam rumah, boleh lepak sampai pukul 11 malam ja. Selebihnya depa kena tidur bawah rumah sebab mak aku tak suka nanti depa give her thier damn shit! Tudiaa mak kiter speaking. Cuma satu malam (bila entah) depa terlepas tidur malam dalam rumah. Paling penting, depa mai merengek meow meow nak tidur atas katil bujang aku. Sebagai abang, aku mengalah.


Ni masa aku solat Isyak, tetap nak lepak atas sejadah tu kan K-Pop?


Seekor kat kepala.


Seekor kat kaki.

Terbaik, tidur tak boleh gerak. Depan belakang depa conquer.

Im happy brother. Haha. :'(

Saturday, May 18, 2013

Hadiah Hari Guru

Assalamualaikum w.b.t

Hari Guru sudah berlalu. Tiada sambutan pada tahun ini, semuanya bersedih disebabkan masih belum dapat posting. Tolu wish kat WeChat, SELAMAT HARI GURU WALAUPUN... Sedih kan? Hahaha.

Apa pun, terpaksa menunggu perkhabaran posting ini. Positifkan saja, khabarnya inshaAllah bulan 7 nanti. Namun, aku tetap bergembira pada hari guru tahun ini disebabkan Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran memberi hadiah istmewa buat aku.


Tanggal 16 Mei, abang posmen hantar surat SPP ini. Alhamdulillah aku lulus temuduga SPP yang diadakan pada bulan Februari lepas sekaligus menghilangkan debaran menanti keputusan temuduga ini. Sapa tak berdebar? Katanya jika gagal temuduga SPP ini maka tiada penempatan akan diberikan. Kemudian selepas tempoh 6 bulan baru boleh memohon semula di Jobs Malaysia.


Hilang debaran keputusan temuduga, datang pula debaran menanti di mana akan ditempatkan kelak. Ada saja kan. Tak perlu berdebar sangat lah, pegang saja konsep redha inshaAllah hati akan tenang. Terserah kepada ketetapan Allah S.W.T. Mudahan semuanya baik-baik belaka.

Terima kasih kawan atas doanya. Like i said before on previous entry, antara doa yang dimakbulkan ialah doa kepada sahabat tanpa sahabat itu mengetahui yang kita mendoakannya. Terima kasih dan sama-sama kita teruskan berdoa yang baik-baik.


Meraikan hari guru dengan sahabat dunia akhirat di Robina Station. 

Sunday, May 12, 2013

Resepi Mudah: Marie Cheese Cake

Apa khabar semua? Harap-harap sihat hendaknya. Hentikan bergaduh mengenai PRU 13 lepas. Nak tenteram hati, kita berdoa saja pada Allah Maha Berkuasa, sesungguhnya Dia lah yang berkuasa ke atas tiap tiap sesuatu. Doakan mudahan Allah tunjukkan siapa yang benar, siapa yang salah. Kalaupun bukan sekarang, sama-sama kita tunggu masanya akan datang jua. Mudahan Allah S.W.T ampunkan segala dosa kita. Amin. 


Hari ni Cieut Nizar nak kongsi resepi mudah untuk buat cheese cake dengan menggunakan biskut marie. Dijamin sedap? InshaAllah sebab aku sendiri tak rasa lagi. Buat ja siap dan letak dalam dalam peti sejuk. Esok pagi baru rasa. Tapi, detik hati aku cakap sedap! Siapa lagi nak puji kan?

Bahan-bahan yang digunakan sangat mudah dan murah. Yeah, u know me wellkan. Semuanya nak murah ja, kita takda gaji lagi. :'(



Bahan A:
Sebungkus biskut Marie (tak kisah jenama apa, aku beli Munchys)
100 ml susu Fresh Milk dari Dutch Lady

Bahan B:
250 gram cream cheese (Tadurra or Kraft apa ntah panjang sangat nama dia)
10 ml susu Fresh Milk dari Dutch Lady
100 gram susu sejat (atau separuh cawan gula halus)

Cara-cara: 

1. Pukul cream cheese dan susu sejat (Bahan B) sama ada menggunakan mesin putar tu or nak pukul pakai tangan ja. Pukul agak-agak nak bagi kembang ja. Kalau malas nak amek mesin, nak basuh pemutar tu, pukul guna tangan ja. Aku pukul guna mesin sebab senang sikit.

2. Masukkan susu sedikit demi sedikit dan pukul sampai sebati ja. Jangan kembang sangat. Anggaran pukul 15 ke 20 minit ja. Kalau nak masukkan susu lebih sikit pun takpa, asalkan adunan cheese tadi tak terlalu cair. Pandai la agak-agak sendiri noo. Dah siap, letak di sebelah dulu.

3. Panaskan susu (Bahan A) dengan mengunakan api sederhana. Jangan panaskan sampai mendidih susu tu. Agak dah panas susu tu, tutup api. 

4. Celupkan biskut marie dalam susu yang panas tadi dalam satu saat, kemudian terus susun dalam loyang. Selang seli biskut dengan adunan cheese yang kita pukul tadi tu (Bahan B). Senang ja, susun roti pastu ratakan cheese, susun roti lagi pastu ratakan cheese lagi sampai habis.

5. Hancurkan lebih kurang 5 keping biskut marie dan taburkan di permukaan cheese cake tu. Siap!

6. Simpan dalam peti sejuk minimum 4 jam, semalaman lagi baik.


Sangat mudah bukan? Anggaran harga bahan-bahan nak buat cheese cake ni dalam RM 20.00 ja. Paling penting, boleh makan dengan seisi keluarga. 

Wednesday, May 1, 2013

Mee Udang Banjir Mak Jah Kuala Sepetang

Kesinambungan daripada entry Bukit Merah Waterpark April 2013.

Dah selesai semua, kami terus ke kereta untuk menuju ke Kuala Sepetang. Dari Bukit Merah ke Kuala Sepetang mengambil masa lebih kurang 45 minit. Dari lebuhraya Utara Selatan kita keluar di Exit Taiping (kena bayar RM 1.80 kalau dari tol Bukit Merah)

Aku pun bukannya tau jalan ke Kuala Sepetang nih. Main hentam sajalah. First and last pi masa aku dan classmates aku buat kajian di sana. Sem 4 tahun 2010 kot. Kalau dari tol tu takda signboard Kuala Sepetang yer abang kakak oii. Ikut signboard ke daerah Matang.

Sesudah sampai, lainnya kedai Mak Jah jika dibandingkan dengan tahun 2010 tu. Kedai makin besar, parking lot pun besar dan orang pun makin ramai. Grand dah kedai Mak Jah sekarang! Tak payah cerita panjang, dah sampai mestilah order mee udang banjir kan takkan nak melangut tengok orang ramai ja. Hahaha.


Boleh tengok senarai makanan dan harga di kedai Mak Jah ni. Buat belanjawan siap-siap.


Haaaa. Ni dia mee udang banjir. RM 11. Udang ada 7 ekor. Kuah pekat dan sedap. Cuma Mak Jah, if u read this tolong celur/basuh mee tu dulu please, rasa kapur mee tu kuat sangat. Mengganggu gugat keenakan mee udang ni. Please ya! Kuah dah sedap dah, udang pun fresh. :')


Tengok muka gelojoh kami.