Saturday, April 27, 2013

Bukit Merah Waterpark April 2013

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua pembaca. 

Lambat benar nak update cerita ni. Weekdays memang busy dengan tuisyen, dengan bussiness lagi, dengan nak berkempen untuk ubah sikap masyarakat *acewah*. Hanya dapat luangkan masa pada blog ni di hujung minggu saja.


Pada hari Sabtu lepas, aku dan high school mates yang juga geng hostel ke Bukit Merah Waterpark. Rancangan kami besar sebelumnya, namun terdapat masalah dan mungkin ditunda hingga November ke Disember 2013. Aku, Alia, Najwa, Toi dan Hasman bertolak ke sana pada jam 10.30 pagi. Hasman pi sendiri naik moto besar.



Lebih kurang sejam perjalanan, kami sampai di Tol Bukit Merah. Sebelum masuk ke waterpark, baik makan kenyang dulu. Kami singgah di kedai makan berdekatan dengan tol ni. Perut pun dah kenyang, kami terus ke Bukit Merah Resort, tak sabar nak lakukan cabaran ekstrem.



1. Tiket 

Dah siap parking kereta (bersebelahan parking kereta artis yang buat konsert malam hari tersebut), kami terus menuju ke bahagian waterpark untuk beli tiket. Alangkah terkejutnya apabila ditanya harga tiket kini RM 43 (combo waterpark dan eco park). No more tiket waterpark saja. Choy! Nasib baik akak tu baik, dia suruh beli tiket dekat depan pintu masuk resort katanya kat sana buat offer hanya RM 30 sahaja untuk combo waterpark dan eco park) namun tiket ni terhad. Konep siapa cepat, dia dapat. Kalau kau lambat merasa tiket mahal RM 13. Hahaha. RM 13 tu dah boleh makan sepinggan mee udang banjir Mak Jah Kuala Sepetang laha! Alhamdulillah kami sempat beli tiket murah tu. :')

2. Sewa pelampong dan locker

Dah kami masuk ke dalam waterpark, mestilah kena sewa locker untuk simpan barang-barang penting memandangkan kami semua nak mandi manda. Sapa nak jaga barang kan? Lain lah kalau mai dengan family, mungkin ada yang tak mau mandi manda, boleh lah orang tu tolong jaga barang. Kami share sewa satu locker.

Sewa locker: RM 20 (RM 10 deposit)

Bagi pelampong pula, kami fikir cara kreatif dan kritis agar kami tidak perlu sewa directly dari management. As for me, it is too expensive. RM 20 (RM 5 for deposit) which means RM 15 untuk satu pelampong. Hehe try la fikir dulu nak buat
macam mana, aku tak boleh share kat sini, kang kena saman pula. Hahaha. Bukannya mencuri pelampong orang lain but you must deal with others.


3. Permainan

Exactly sama ja macam dulu rasanya last time aku mai sini masa darjah 4 kot. Tak banyak berubah. Ada ombak, ada Giant Ballon, ada Body Slide, ada pelampong slide, ada Boomerang and ada laluan kolam. We had so much fun here. Mengalahkan budak sekolah. Aku ni punyalah seronok naik body slide tu, ulang alik naik turun then terkejut ada orang panggil CIKGUUUUU! Haiyooo ada juga anak murid terlepas mai sini. Cepat cepat cover kesronokan dengan lagak cool. Hahaha

Tips for permainan: Untuk naik body slide and gian ballon, for man dilarang memakai seluar panjang dan seluar yang berzip di belakang. Seluar tiga suku (bawah lutut untuk cover aurat) boleh! Pastu kalau nak naik body slide kena buka baju kecuali kalau pakai swimming suit.

For woman, kalau nak naik body slide memang wajib pakai swimming suit sahaja.Kalau tak pakai swimming suit memang tak boleh main body slide. Kena naik pelampong slide tu je lah.

Memang best dan berbaloi. Body slide yang straight tu sangat awesome! First time main tu aku tutup mata, kalau buka mata for sure menjerit punya. Naik dua tiga kali, dah ok. Biasa ja pun. Hehehe.

Boomerang memang wajib naik! Kalau tak naik rugi gilaaaa! Tapi ramai tak naik, takut le tewwwww. Hahaha. Aku dengan Alia ja yang naik boomerang ni. Hasman penakut! Hahaha

Kami stay main, terapung atas pelampong, naik pelampong slide, pastu aku ulang naik body slide tu sampai jam 4.30 petang. Pi salin baju, ambil deposit locker terus ke destinasi kedua. Kuala Sepetang everybody!

Will update soon. Stay tuned. :') o

Monday, April 22, 2013

Resepi mudah: Puding Ice Cream Oreo

Tudiahhh dah macam blog mak mak dah kongsi resepi. Hehehe. Nak share juga sebab memang sedap. Sangat sedap, berbaloi dan guna barang yang simple ja. 

Aku dapat resepi ni pun dari Facebook ja. Kak senior aku share resepi ni dari page Buku Resepi kot. Aku tengok barang-barang yang digunakan memang mudah. Bajet dalam 15 rgt ja.


So hari Jumaat (malam) aku pi Long Wan Kepala Batas untuk beli barang dan malam tu juga terus buat. Nak bawa bekal ke Bukit Merah (akan cerita soon). Setengah jam ja buat dah siap tapi ambil masa yang lama simpan dalam peti ais.


Bahan-bahan:

25 gram agar-agar bertali
1.25 liter air
1 tin susu cair
1 cawan gula
Sebiji telur
Sesudu teh esen vanilla
5-6 scoop ice cream vanilla or chocolate
Sebungkus oreo (dihancurkan)

Cara-cara:

1. Masukkan air dan agar agar dalam periuk dan masak atas api sederhana. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau hingga agar agar hancur dan sebati.
2. Blender ice cream, susu cair, telur dan esen vanilla. Dalam dua tiga kali putar ja.
3. Masukkan hasil blender ice cream semua tu ke dalam periuk agar-agar tadi. Kacau lagi hingga sebati. 
4. Hancurkan oreo dan masukkan ke dalam periuk agar-agar tadi juga. Kacau dalam seminit. Tutup api.
5. Sediakan loyang dan masukkan kesemua dalam periuk ke dalam loyang.
6. Biarkan pada suhu bilik dalam 30 minit dan selepas tu masukkan ke dalam peti sejuk. Sejukkan mininum 4 jam. Kalau biar semalaman lagi afdhal. Acewah!

Hidangkan dan makan! 

p/s: gambar yang dalam loyang tu, aku yang buat tapi tak sempat snap time potong kecil tu. Terus masukkan dalam bekas dan pi Bukit Merah.
2. Gambar puding oreo dipotong kecil tu daripada Buku Resepi.

Friday, April 19, 2013

Percutian 3 Idiots dan BFF ke Batu Feringghi part III

Lepas check in, kami rehat, mandi dan solat. Lebih kurang sejam lebih, baru lah keluar ke destinasi makan malam. Masa keluar tu, nampak meriah lah guesthouse kami ni, ye la terletak bertentangan dengan Night Market. Ramai orang juga, malam hujung minggu kan. Kami tak pi pun Night Market ni.

Dalam kereta, Fadhil tanya nak makan kat mana? Aku cadangkan pi makan kat Teluk Tempoyak. Memang aku berhajat nak bawa idiots pi sana. Semua setuju ja. Almost sejam juga dari Batu Feringghi ke Teluk Tempoyak. Memang gigih la, semata-mata nak makan malam ja ni. Hahaha.

Otw tu depa tanya, jauh lagi ka? Sedap ka makan kat sana? To be honest, aku pun tak tau sangat jalan ke sana even rasa pun tak tau sedap ke tak. Hanya pernah baca review kat internet ja. Depa cakap tak sedap depa nak laha aku! Hahahaha. Takot kita!!!


Hampir jam 11 malam baru sampai sana.  Ramai lagi orang kat kedai ni. Aku cakap kat depa, ramai orang ni confirm sedap. Hahaha. Kat kedai sini, semuanya self service yer. Pi order makanan dan minuman sendiri. Jangan tunggu kat meja naa. Kami pilih Ikan Siakap dan Ikan Bawal. 


Fuhhhh minta-minta sedap! Alhamdulillah memang sedap. Depa semua puji sedap. Sambal sedap, ikan pun fresh! Syukur tak kena laha!!! Total 7 orang kami makan hanya RM 65.00. Memang awesome lah kedai ni. So, kalau nak makan ikan bakar, go and find at Teluk Tempoyak naa. You gonna love it!!!

Lepas makan, kami pi lepak Queensbay sat. Saja nak tengok suasana sana ja. Duduk dalam setengah jam then kami balik ke Batu Feringghi. Mengantuk dah aikh. Dah sampai bilik, hujan lebat pula. Hmmm tidoq tak hengat lah!


Dipendekkan cerita untuk keesokannya, kami singgah Plaza Gurney kononnya nak lunch situ. Last minute ubah pula, kami makan di Restoren Nelayan Hujung Batu, Butterworth. Sebelum lunch, Nana dan Farin beli tiket kat jeti dulu. Tirah terus balik tanpa sempat lunch sebab bas dia dah sedia menanti. 

Lepas makan, pi Carrefour sat pastu depa hantar aku ke Masjid Seberang Jaya. Kemudian Fadhil hantar Nana, Farin ke Butterworth. Selesai percutian ringkas ni.

Alhamdulillah terubat rindu dengan idiots ni dan juga tolu. InshaAllah plan lain menyusul semasa konvo dan selepas konvo. Tak sabar nak jumpa semua tolu masa konvo nanti. Lagi sebulan ja. :')


Crazy friends + Good times = Amazing memories. Indeed.

Wednesday, April 17, 2013

Percutian 3 Idiots dan BFF ke Batu Feringghi part II

Seperti yang dijanjikan (janji ditepati kan), CN bersiaran untuk sambung penggembaraan 3 Idiots di Pulau Mutiara.

Pada hari Jumaat (baca: dua minggu lepas) tepat jam 12.45 tengah hari, Farin, Nana, Tirah menaiki kereta PEP yang dipandu oleh Fadhil sampai di Masjid Seberang Jaya. Aku dah lama menanti di sana (aku parking moto kat masjid ni, rasa secure sikit inshaAllah Allah jaga :') ) 

Dah jumpa baru bincang, aku dengan Fadhil nak solat Jumaat sini ja or kat pulau. Tapi risaukan jalan sesak dan boleh terlepas solat, kami solat sini ja. Gila kau feeling nak jamaq qasar? Ingat Kulim dengan Penaga ke Batu Feringghi tu melebihi dua marhalah? So, tinggalkan Farin, Nana dan Tirah kat Sunway, kami pi solat.


After solat, here we go! Tapi punyalah lama tunggu depa ni kat Sunway, rupanya Nana beli handphone baru. Tudiaa bau kedai!!! Memandangkan semua dah lapar, kami menuju ke Padang Kota Lama untuk menikmati Mee Goreng Sotong dan Coconut Shake. Walaupun dulu study sini 5 1/2 tahun, that was their first time! Dulu penah bawa Nana, Farin dan Naz tapi time tu kami ada bekal, so depa tak merasa mee time tu. Alhamdulillah, depa puas dan puji sedap. 



Dah kenyang, atas permintaan Nana dengan Farin, depa nak pi Penang Street Art. Aku yang orang Penang ni pun tak tau kat mana benda alah tu. Anyway thanks to Google and GPRS. Actually, dekat-dekat ja street art ni. Kami parking keta then jalan kaki ja dari satu street ke satu street then baru sedar rasanya kami jalan kaki ni dah macam dari jeti ke komtar. Jauh jugak haaa sampai masuk celah jeti chinese mana entah. Hahaha. Ramai pelancong yang snap gambar, kami pun tak kalah tetap berebut nak snap gambar juga!!! 





Dah nak dekat Maghrib baru settle berjalan di semua street art dan snap gambar. Then Fini call minta jumpa kat mana-mana sebab dia dengan Ard (her bf) mai asing dan lewat sikit. Kami jumpa depa di Shell mana entah then terus ke Batu Feringghi, baru nak check in!



Dah sampai Batu Feringghi baru lah nak cari hotel. Masa otw tu baru google hotel bajet. Mulanya pi cari guesthouse area Miami Beach, 80 ringgit per nite, boleh la tapi bila kak tu cakap toilet kat luar terus kami cancel. Susahkan gegirls ni nak jaga batas aurat depa. Kalau best kat situ sebab memang berhadapan dengan pantai. Kami cari lagi pastu terjumpalah Victor's Guesthouse kot, in front of The Ship. Rate 75 ringgit per nite. Ok lah, bilik pun besar. Kami check in dua bilik, lelaki dan perempuan.

p/s: penatlah, sambung part III boleh? Hehehe


Monday, April 15, 2013

Suprise Birthday Party

Hari Jumaat lepas, geng hostel aku ni ajak buat suprise birthday party kat Najwa. Birthday dia dah lepas seminggu pun. Kiranya belated birthday la kan. Lepas solat Jumaat, aku segera bersiap dan terus menuju ke Pacific. 



Aku, Own, Hasman, Mak Lena, Che Nab dan Najwa ja yang join. Bila semua dah sampai, kami main bowling dulu. Dah lama tak main bowling. Rasanya setahun juga kot. Sebelum main semua risau untuk membuat balingan sama ada menuju ke pin atau masuk longkang. Haish minta simpang! LOL. Harga RM 6 per game dan RM 2 untuk kasut. Kami main satu lane ja, sengaja melambatkan masa. Keseluruhannya, Own tempat pertama (tak ingat jatuhan pin dia) dan CN (its me lor) tempat kedua dengan 115 (sahaja) jatuhan pin. Kalau tiap tiap minggu main, boleh la 150 ke 200 jatuhan pin nih. Hahaha



Dah habis main, barulah pergi mencari makanan.Kami bersetuju makan Pizza Hut. Mulanya, nak makan deals 50% discount tu tapi deal tu dah ditamatkan. Sedih! So alang-alang dah masuk, kami makan pizza yang baru tu, tak ingat nama apa ntah. Not bad la. Lepas order pizza baru Che Nab dengan Mak Lena pi beli kek dan masuk balik ke pizza dengan kek dan lilin lagi. Happy birthday Najwa!!! :')

p/s: Oh ya Che Nab nak pi semula ke Aussie for her graduation day. Dia siap offer nak kirim perfume or apa-apa tak. Hmmm macam nak perfume ja (katanya murah kannn), pastu nak juga baju I Love Aus. Perfect!

Saturday, April 13, 2013

Percutian 3 Idiots dan BFF ke Batu Feringghi part I

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Minggu lepas, Nana dan Farin datang ke Penang untuk penilaian khas. Tapi depa ni bukan nak p.k sangat, lebih kepada percutian singkat, ringkas dan padat. Sebelum tu, kami sibuk plan di whatsapp dan depa minta aku sediakan tentatif program. 

Paling lawak sekali, malam sebelum depa mai sini, Farin whatsapp 'nizar, nak kena bawa kasut sukan tak? hang nak bawa kami pi hiking tak?' Serius aku gelak terbahak-bahak. Ini semua gila!!! Tolu memang macam ni, kepala ting tong! Memang bersungguh depa ni nak bercuti, jalan-jalan mentolu. Haha

Nana sampai sini, Naz pi amek Nana pastu terus lepak Sunway. Aku terus ke Sunway, jumpa kat sana ja. Saja lepak sini sebab nak tunggu Farin. Dia bertolak lewat sikit. Sementara tunggu dia, kami tumpang wifi Noodle Station. Dah lenguh duduk bertenggek kat luar, kami bercadang nak order je air kat Noodle Station tu. Dah waiter hantar menu, belek-belek, pastu fikirkan semula baik lepak kat mamak ja. Ada juga wifi. Dengan muka tebal, kami keluar dari Noodle Station tu. Waiter situ tengok pelik ja!!! Mesti sumpah seranah dalam hati. Malunya weiiiii!!! Hahaha.



Oh sebelum tu, Nana sampai ja sini terus makan nasi kandar makbul. Hahaha. Ketagih sebab nasi kandar KL tak sama macam Penang. Farin pun sama! Kami lepak mamak ja sampai Farin dengan Fadhil sampai. (mestilah kekasih jemput buah hati kesayangan). Just sempat say hi macam tu ja, Nana kena naik dengan Fadhil sebab nak amek Tirah pula kat jeti dan depa terus gerak ke Kulim (umah Fini). Depa tumpang umah Fini.

Hari Khamis tu depa ada p.k tu kat Bayview Hotel. Fadhil tolong hantarkan. Dalam kul 1.00 petang, Nana mesej ajak jumpa kat pulau nun. Kena gigih lagi pi sana! Nasib baik belum siap lagi, Nana mesej cakap jumpa malam ni ja sebab depa dah lalok (tido lambat, bangun awal katanya)



So malam tu, kami ke Bandar Perda nikmati bawal goreng panas Wan Zai. Sambil makan tu, kami bincang untuk percutian esok! Time ni la baru sempat nak bersembang panjang dan update cerita masing-masing. Dah abeh makan terus drift ke GSC Sunway tengok GI Joe. Aku tengok ni kali kedua. 

Esoknya baru bermula percutian ke Batu Feringghi...

Monday, April 8, 2013

3 Idiots 2013




Alhamdulillah jumpa juga sahabat kesayangan gila-gila nih!

p/s: stay tuned for full story. 
*acewah konon teaser padahal malas nak update*