Saturday, March 2, 2013

Homemade

Sejak bosan tak tahu nak buat apa, aku google resepi-resepi yang rasanya mudah untuk dimasak. Dah macam mak-mak surirumah lagaknya. Saja nak asah bakat memasak. Kebanyakan resepi yang aku pilih hanyalah resepi yang mudah dan tak guna banyak barang. Mana ada duit nak beli barang-barang masakan tuh.



1. Puding Caramel Gula Hangus Homemade

Senang sangat nak buat. Hanya guna telur, susu manis dan sedikit esen vanilla juga gula. Dah boleh buat dessert yang enak. Puding caramel yang aku buat ni rasa telur sikit dan pembacaan yang aku buat jika rasa telur tu disebabkan overcooked. Oh my bad. Percubaan pertama kan. Tapi still boleh makan dan sedap cuma hujung hujung tu rasa telur sikit.


2. Kek Batik Homemade

Resepi ni pun mudah ja. Perlukan biskut marie, buttercup, milo, sus manis. Dah boleh buat cake. Awesomenya, raya nanti nak jamu ni ja kat tetamu. Simple yet delicious. Rasa kerangupan biskut marie ditambah dengan 'chewy' dari mentega, milo dan susu manis serta ditabur pula coklat Cadbury di atas permukaan kek. Oh memang yummy.



3. Dadih Homemade

Dadih pun mudah. Serbuk agar-agar, susu segar, gula dan sedikit tepung jagung. Nikmatnya makan time panas dan lagi untung kalau boleh dijual di kedai makan atau pasar malam. Dadih aku buat ni pun menjadi juga dan nanti aku nak buat dadih strawberry dan jagung dengan sedikit lagi penambahbaikan. Nak edit resepi yang aku guna ni. Lepas tu boleh jadi tokey dadih!!! (will come with special entry)

Setakat itu sahaja. Hari ni buat puding roti tapi tak sempat nak snap anak menakan aku dah berebut makan. Jangan risau, akan buat lagi. Seterusnya, Baked Fries. 

p/s: resepi puding caramel, puding roti dan kek batik aku ambil dari blog Kak Nani Rostam. Thanks kak. Memang menjadi. Luv u lah *tibahhhh*

2 comments:

Naim Iman said...

try buat ais krim pulak,mudah dan sedap.hehe

nana said...

nape dadih hanga da dua layer?