Wednesday, January 23, 2013

Lawatan Sambil Belajar ke Bukit Merah Laketown Resort Part I

Dah nak jadi cikgu mestilah tak boleh lari dengan tugas untuk adakan lawatan sambil belajar. Belajar lah sangat kan, padahal berjalan ja lebih. Hehe. Lawatan sambil belajar ke Bukit Merah Laketown Resort hanya menerima seramai 5 orang murid iaitu aku sebagai guru pengiring, Shukor Saad, Thomthowi Che Ani, Hasman Musa dan Rozaimi Sabri. Kenapa sikit? Sebab tempat adalah terhad. Hahaha


Pada jam 10.30 pagi, depa berempat mai amek aku depan rumah, menaiki kereta Saga Putih ehsan kak Mat Kot bagi pinjam. Terima kasih kak! Tanpa kereta, tak jadilah lawatan sambil belajar kami nih. Perjalanan terus ke Bukit Merah. Dalam jam 11.45 pagi dah sampai di tol Bukit Merah. Keluar ja tol jumpa kedai makan. Perut dan dan berkeroncong minta diisi. Kenyang perut suka hati, kami terus masuk ke kawasan Bukit Merah Laketown Resort yang hanya mengambil masa dalam 5-10 minit dari kedai makan tadi.






Dah kat situ, kami cari Suria Hotel. Kononnya nak menginap kat situ. Nak amek Studio Room ja kot. Bayangkanlah studio macam mana? Mestila kecik ja kan. Memang dalam web pun cakap maksimum 2 orang ja, tapi kami tegar nak share 5 orang. Hahaha jenuh nak sumbat macatm tin sardin. Konon nak tidoq himpit-himpit, feeling vacation siblings la katakan. Hehehe. Duit takdak tapi nak bercuti jadi macam ni lah! Huhu. Tapi bila ditanya, Suria Hotel tu tutup due to sekarang bukannya pack season. Diorang suggest stay kat hotel apa entah yang harganya lagi mahal. 295 kt per nite. Lepas tu, nak dijadikan cerita masa on the way ke hotel tu kami ternampak banner homestay di Laketown Front Villa. Kami try call dulu nak tanya harga. Rupanya murah ja RM 230. Itupun minta murah lagi kononnya kami ni student mai buat lawatan sini. Hewhew. Pak Haji dan Mak Hajah pemilik homestay tu pun bagi murah. Dapat RM 200. Yeayyyy!! Menjerit lah kami dibuatnya! Dah la murah pastu tak payah nak berhimpit lagi! Awesome gilaaaaa!!!





Dalam jam 2.00 petang dah selesai check in, solat semua kami bergerak ke Bukit Merah Waterpark. Apalagi mandi manda lah uols! Aha tak hengat nih punya seronok. Tapi sebelum tu, kami ke Pulau Orang Utan dan Ecopark dulu. Dah kata lawatan sambil belajar kan. Kena kutip ilmu dulu before main benda lagha nih. Hewhew. Kena naik bot untuk ke Pulau Orang Utan ni dan kami berkongsi bot dengan pelancong dari Jepun. Hai hai my name is Maria Ozawa. (terus kena lempang. hey apa salah i? matilahhhhh) Kami pun feeling lah macam pelancong jugak nih. Sampai di pulau tu, kami semua disambut oleh pekerja sana. Sepanjang di sana, kami diberi pelbagai penerangan oleh pekerja di sana mengenai Orang Utan. Ok la, dapat macam macam ilmu kat sini. Boleh jadi modal nak cerita kat student nanti. Hewhew. Di pulau  tu juga ada jual baju dan souvenir Orang Utan dan semua harga baju and souvenir tu ak an disumbangkan untuk Orang Utan misalnya beli makanan, duit maintenance and so on. Hasman dengan Kur beli baju, aku and the rest hanya mampu tengok ja. Duit hadooo! Setelah hampir 1 jam di sana, kami dibawa ke Eco Park pula.






Eco Park ni pula ala ala macam zoo la. Boleh tengok pelbagai haiwan macam ular, buaya, burung merak, tikus, arnab, ayam serama, ayan hutan, beruang, rusa, memerang, dan segala jenis binatang yang tak pernah tengok. Dan bagi aku sendiri, Eco Park ni lebih berbaloi dari pi zoo. Sebab apa? Sebab binatang di Eco Park ni lebih hidup berbanding di zoo. Burung merak, burung helang dan ayam semua dilepaskan dan boleh bergerak bebas dalam kawasan tu. Kita pun jadi lebih seronok. Ular pun banyak yang bergerak gerak even ular tedung yang aku tengok tu pun boleh panggung kepala dia. Sedangkan kalau di zoo, binatang tu semua nak tengok bergerak sikit pun susah. Kannnn. Tapi di zoo lagi banyak binatang la. 




Habis sesi lawatan di Eco Park, kami naik Chair Lift ke apa entah untuk balik semula ke waterpark. This is awesome. Naik kerusi bergayut. Rasa balik semula ke zaman 15 tahun. Menjerit jerit keriangan dan kegayatan masa naik kerusi gayut nih. Hahaha. Sebab kerusi ni lagi rare dari cable car.

Saturday, January 19, 2013

Reward Yourself

Aku selalu bagi hadiah untuk diri sendiri. Loser and very forever alone kan? Huhuhu. Nak buat macam mana, tak dak sapa pun nak bagi hadiah. Nak harapkan awek, yang hado aweknya. Rasa macam mana la kan kalau orang bagi hadiah kat kita? Mesri 'OMG omaigadd what is this? This is super awesome. You gotta be kidding me,' sambil nangis terharu. Melonjak keriangan! Sedangkan dalam hati carut takdak hadiah lain ka hang nak bagi. So cliche. Frame gambar. Ingatkan Chanel No 5. Haha matilaakau!

So memandangkan no one nak bagi gift kat aku, haish lawak ja tau. Aku hargai semua pemberian hadiah daripada sesiapapun. Hadiah dari anak murid aku pun still tak buka lagi even dari Praktikum Fasa 1 (2 tahun lepas). Rasa sayang nak buka. Tersimpan elok dalam almari, masih dalam pembalut hadiah. Hewhew. So memandangkan no one nak bagi gift kat aku (ulang semula), aku selalu bagi hadiah untuk diri sendiri. Yeayyy i got a gift from the most baik hati person in the world, Cieut Nizar. Ting tong!!!

Banyak dah hadiah yang aku beli dan tiap satu barang/hadiah tu akan memberikan satu peristiwa/kejayaan or anything yang rasanya something special for me. Contohnya, baju Hard Rock Cafe Dublin tu aku beli as a reward atas penat lelah buat part time job bulan 11 2011. Baju Hard Rock Hotel Penang, sandal Hush Puppies atas keringat part time job bulan 12 2011. Sandal Larrie atas kejayaan internship. Jam Swatch atas kejayaan praktikum fasa iii. Kasut Adidas, kasut Bata atas kejayaan praktikum fasa ii. And so on.

Actually, barang yang aku beli pun bukannya mahal mana, just something yang aku rasa aku nak dan boleh dijadikan kenangan. Barulah diri ni rasa bermotivasi dan bersemangat sebab dapat hadiah. Itu yang lebih penting! It is for youself, not for others. Bagi diri rasa dihargai. Appreciate yourself first if you want others appreciate you! Tibahh bersemangat pakar motivasi!!

Hadiah untuk diri sendiri atas kejayaan jualan kasut sekolah terlaris tahun 2012. Hewhewhew.



GAP t-shirt and perfume. *malu la nak tunjuk sebab tak dapat la nak beli EPAL HIJAU tu. Huhuhuhu*

Thats all. Thank you for reading this.

Thursday, January 10, 2013

Dave's Deli Queensbay Mall



Tudiahhhh! Ni nak habaq mai nih lepas nih kalau teringin nak makan roasted chicken, hangpa buat la sendiri. Guna ja pemanggang ajaib. Senang kan guna pemanggang ajaib, tak payah nak bakaq sabut/arang, dengan bau asap semua tu. Letak ja pemanggang ajaib atas dapur ehhh dah boleh panggang dah ayam/daging/ikan aku nih. Awesome kan!

Tapi kan lagi satu, kalau hangpa malas nak masak juga, ye la hangpa pun bukannya rajin nak perap ayam semalaman, pastu nak tunggu panggang ayam tu lagi apa kata hangpa drive kereta ke Queensbay dan cari Dave's Deli. Wahhh mudahnyaaaaaaaaaaa! *teruja*

Kalau hangpa buat macam nih, hangpa memang urban habis walaupun duduk di Paya Keladi Hujung atau Jarak Atas. Dengarkan nama kampung yang hujung hujung, atas atas tu orang dah boleh bayang betapa hulunya rumah hangpa. 

Hahahaha.

Back to our main issue please.

Kenapa di Dave's Deli?



Kesah lah aku nak jawab soalan tuh! *tetiba PMS* Hahaha. Bagi aku, sedap sungguh roasted chicken dia, lagi sedap dari yang lagi satu tu. Alaa yang less itu less ini tu. Sangat yummylicious. Sangat berbaloi dengan harganya yang murah RM 17.90 kalau tak salah. Original gravy pun dah sedap. Coleslaw pun sedap. Mashed potato pun sedap. Aha tiga kesedapan yang memberikan satu rasa yang tidak terungkap ketika makanan ini dikunyah secara perlahan hinggakan otak akan memberi tindak balas spontan dengan cara mengangguk-anggukkan kepala sambil di dalam hati meluahkan kata-kata azimat: nikmat mana mahu ku dustakan. Sungguh abang jujur dik! Hahahaha

Sudah la murah dan sedap pastu tiada cukai dan caj servis dikenakan. Oh sekali lagi: nikmat mana mahu ku dustakan. Ye la kekadang harga makanan kita murah ja tapi bila dikira dengan cukai dan servis terus jadi mahal. Terus sentap rasa macam tak mau bayar ja! Dah la servis pun yang ado ja, setakat hantar makanan tu, kita pun boleh amek sendiri ja kan. So di Dave's Deli, tak perlu nak bermasam muka dengan cashier sebab kita hanya bayar untuk apa yang kita makan. Di sini layan diri ye dik. Kau nak makan, kau pergi beratur. Kau jangan feeling lebih pi duduk then tunggu waiter  mai amek order. *aku lettewwww hahaha mana tau first time kot makan kat sini malunyaaaa ye ye la anak kampung kan hahaha* :p

Thats all dear. Next week insyaAllah ke sana lagi. :-)

Sent from My Samsung Galaxy Tab

Friday, January 4, 2013

Nikmatnya Cuti The End

Dah sampai di penghujungnya, the end. Ye la, dari Selasa lepas dah mula pegang title penganggur terhormat. Bermula dari hari Selasa tu la rindu suasana kelam kabut bersiap nak pi kerja, rindu sembang dengan Kak Pah, Kak Diana, Kak Zah, Mira, Muhsin, Syira, Aida, Jes, Kak Yan, Kak Ros dan semua lah. Sangat rindu dengan suasana tu tapi nak kerja rasa letih. Teringat hari Isnin lepas, last day kerja, Mira buat bihun goreng. Boleh kami berkelah kat tempat fair tu. Aku, Kak Pah dan Kak Zah makan dalam stor. Lepas tu, Aida pula baru balik Langkawi jamu kami dengan coklat Kisses, Daim dan Apollo Roka. Dah macam kenduri kat fair Back To School tu. Manisnya kenangan nih! :-)

Then malam Isnin tu juga (malam New Year) Nana cakap aku sombong sebab Whatsapp, Twitter semua tak reply. Busy kerja katanya. Hewhew. Nasib baik dia cakap masa dah berhenti kerja. So la ni, memang kerja Whatsapp ja dengan dia dengan Farin. Kami geng 3 Idiots. Masing-masing takda kerja, memang melangut je la kat rumah. Tengok drama apa pun update, makan apa pun update kat Whatsapp tu. Ni pun kes rindu. Kalau tidak, dari 2 Januari lepas kami dah bersembang panjang kat kelas. Rindunya zaman kuliah. Sobs sobs.

Nak kerja mana pun tak tau lagi lepas nih. Masih menunggu jawapan dari PPD Utara. Kalau ada rezeki, ada lah. Percaya dan yakin rezeki itu datang dari Allah. Kalau tak dapat juga, nak cari kerja area Kepala Batas, dekat sikit. Kerja kat stesen minyak pun takpa, janji kerja senang. Hehehe.

Posting? Ahhhhhh lagi malas nak cerita. Till time do its part. Huhuhu

Nikmatnya cuti? Tamat.

Sent from My Samsung Galaxy Tab