Tuesday, December 31, 2013

Selamat Datang 2014


2013. Alhamduillah segalanya berjalan dengan baik, dipermudahkan segalanya. Tahun yang menyaksikan turun dan naik dalam fasa kehidupan. Selama 6 bulan mengganggur, meniti masa dengan harapan penempatan. Di sepanjang 6 bulan tu, aku jual lolichoc, gigihkan diri dengan mengajar di pusat tuisyen di Bertam Perdana (juga di Sungai Petani walaupun hanya dua minggu) dan jadi guru ganti juga di pusat tuisyen di Kepala Batas. Alhamdulillah, masa tu duit sentiasa ada untuk makan-makan, jalan-jalan dan juga sedikit simpanan untuk konvokesyen dan juga penempatan. Tahun 2013 juga menyaksikan kejayaan aku mengharungi pengajian selama 5 1/2 tahun di ipg, alhamdulillah konvo bulan Mei lepas. 

Syukur Ya Allah, setelah 6 bulan mengganggur akhirnya diberi penempatan untuk mula mengajar di pedalaman Sarawak. Tahun 2013, tahun permulaan karier sebagai guru. Alhamdulillah, dengan gaji sekarang ni dah boleh bagi kat mak ayah & keluarga, bawa keluarga bercuti, boleh la setakat belanja minum dan makan kawan-kawan, boleh juga beli hadiah untuk diri sendiri dan merasai percutian di negara orang. 

Terima kasih Ya Allah. Dalam tempoh setahun ni, aku berjaya mengharungi turun dan naik ni. Ketika turun, berusahalah dan gigihlah untuk buat sebarang pekerjaan selagi ia halal (buang malu tu jauh-jauh) dan ketika naik, janganlah mendongak sehingga lupakan orang di bawah dan seintiasa ingat kenangan ketika di bawah dulu. InshaAllah.


2014? Mudahan semuanya indah belaka. InshaAllah.

Azam? Cukuplah hanya aku dan Allah yang tahu. *acewah*

p/s: esok dah nak balik Hulu Sungai Anap. 

Saturday, December 28, 2013

Percutian Bajet ke Kuching Day 3



Hari ni hanya hari untuk membeli belah. Seawal pagi kami dah bangun, tapi tak bersiap lagi. Bangun untuk cari kereta sewa di Kota Kinabalu dan hotel di Kundasang sebab jam 1.30 petang flight kami ke Kota Kinabalu (bersambung cuti kat sana). Nasib baik wifi Berambih Lodge ni laju, senang nak google. Dah settle kereta sewa dengan hotel tu, kami bersiap untuk membeli ikan terubuk masin.


Sekali lagi, naik penambang 50 sen untuk seberang sungai. Kami decide nak beli ikan masin kat kedai berdekatan dengan Kedai Kek Lapis Dayang Salhah. Tengok ikan situ fresh dan harganya pun murah. Aku beli 2 set (3 ekor RM 10) dan 2 set juga (2 ekor RM 10). Apa yang beza? For sure la saiz ikan terubuk tu. Kalau boleh memang nak borong, tapi beg memang dah penuh, itu pun dah beli satu lagi beg baru. Kek lapis memang tak beli langsung. Dah tak tau nak sumbat kat mana. But sokay, lama lagi kot kerja kat sarawak ni.



Dah selesai membeli, kami round la area Kuching tu. Masuk Parkson berdekatan dengan hotel Pullman, Riverside Majestic semua tu dan terus pergi lunch, kat kedai di bahagian belakang Parkson.


Lepas lunch, kami balik semula ke Berambih Lodge untuk ambil gambar kenang-kenangan. Dah sampai Berambih, teksi pun dah sampai untuk bawa kami ke airport. Call minta pukul 12 tengah hari, pukul 11.50 uncle tu dah mai. Nasib baik sempat juga snap gambar kat lobi Berambih. 





As conclusion, biasanya kat Kuching ni. Bolehlah datang untuk tengok suasana di sini tapi jangan high expectation sangat. Setakat nak jalan-jalan sikit, merasa makanan tempatan, nak beli kek lapis dengan terubuk masin should be ok la. Dont expect more ya!

Destinasi menarik di Kuching:

1. Sepanjang riverside. Kena jalan along riverside ni. Waktu petang dengan malam happening kat sini.

2. Naik penambang 50 sen untuk seberang sungai. Boleh pergi Kedai Kek Lapis Mira dan Dayang Salhah. Kedai jual ikan terubuk masin pun banyak.

3. Barok Restaurant (belakang food court di seberang sungai). Makanan sini best. Restoren ni pun unik. Macam kat atas pokok. 

3. Pasar Satok/ Pasar Sarikin. (ni aku tak sempat pi. tapi ramai cakap kena pi sini)

4. Kampung Budaya Sarawak. Bagi aku so so ja.

5. Kuching Wetlands National Park. (aku tak pi juga)


So bye Kuching and hello Kota Kinabalu.

Tamat. Percutian Bajet ke Kuching.
........................................................................................................................

Thursday, December 26, 2013

Percutian Bajet ke Kuching Day 2


Seawal pagi kami bangun dan bersiap. Seterusnya terus ke tempat bas/teksi yang terletak berdekatan dengan India Road. Berjalan dari lodging lebih kurang 15 minit jugak kot. Dah sampai situ, kami tanya ja kat orang tempatan bas atau van mana yang lalu ke Kampung Budaya Sarawak. Alhamdulillah ada van ke sana. Harga RM 6.00 ja. Memandangkan van tak gerak lagi, kami bersarapan dulu. 

Dalam van. Pakcik sebelah tu sangat ramah. 



Perjalanan dari stesen tu ke Kampung Budaya lebih kurang 40 minit. Tiba di Kampung Budaya, kami beli tiket masuk. Merasa RM 60. Takpa la, sekali seumur hidup and at least dah sampai sini juga kan. 

Ni tarian Melanau.

Orang Ulu. Aksi sumpit menyumpit. Nasib baik tak panggil aku naik atas pentas. 



Bagi aku biasa ja di Kampung Budaya ni, yang paling best hanyalah 45 minit awal iaitu tarian kebudayaan bagi setiap kaum di Sarawak. Tarian ni memang best. Ada tarian iban, melanau, melayu dan orang ulu. Selebihnya, biasa ja kot. Setakat nak tengok rumah panjang, baik aku pi rumah panjang murid aku kat Sungai Anap tu. Hehehe. 

(Tips: sebaik saja beli tiket, terus masuk ke dalam dewan. Macam kami sibuk bergambar dulu at last masuk dewan dah penuh. Kena la berdiri selama 45 minit tu)

Rumah Orang Ulu. 

Rumah Melanau. Bertingkat-tingkat. Tangga kecik jah.

Rumah Melayu. Warna kuning diraja. Silau mata tengok langsir.

Ni kat rumah panjang Iban.

Nak dapatkan sekeping gambar ni pun menyeksa sangat. Hahaha. Camera nak terjatuh lah, gambar senget lah, pose tak cantik lah. At last, ok la kan?

Tak best pun tetap lah berjam-jam kat sini. Boleh macam tu? Penuh kamera bergambar sana-sini. Dah puas jalan di Kampung Budaya tu, kami ke food court berhadapan dengan Kampung Budaya untuk makan tengah hari. Food court ni berhadapan dengan laut, berangin ja. 



Selesai makan, kami call abang van untuk ambil kami kat sini. Sepanjang perjalanan balik ke stesen, memang zzzzz lah. Petang tu kami jalan-jalan lagi di India Road (beli juga baju), masuk Parkson (beli juga beg), jalan-jalan lagi di kedai sepanjang riverside (beli baju Sarawak untuk family) pastu baru balik lodging. 

Kat anak buah, kat murid, kat kawan. 

Pada sebelah malamnya pula, kami naik lagi penambang 50 sen untuk pi makan di food court di seberang sungai sana. Dinner kali ni teringin makan western pula. Kat Tatau mana ada western oiii. Hahaha. Sekali makan chicken chop dengan beef burger. Tudiaa perut gajah.

Tak cukup lagi membeli haaa.

Sepanjang riverside memang meriah.

Habis makan, jejalan lagi sepanjang riverside pastu balik lodging tengok final AF. Sempatttt!!!

bersambung day 3
.......................................................................................................

Wednesday, December 25, 2013

Percutian Bajet ke Kuching Day 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sihat awak?

Straight to our business, percutian aku ke Kuching bermula pada hari pertama cuti persekolahan. Aku dari Tatau (my work place) ke Sibu untuk jumpa Arif (my trip partner) dan bermalam di sana disebabkan keesokan paginya flight kami ke Kuching. 

Eh jap
......... aku cuba untuk cerita seringkas yang boleh .........

Di airport, tengah tunggu bagasi.

Lebih kurang jam 9.00 pagi kami dah sampai Kuching Airport. Kat sini baru nak cari hotel. Gigih la google guna wifi Starbuck. Then dah jumpa hotel, kami stay di Berambih Lodge. Dari airport ke lodging (area waterfront) kena charge RM 28. Sampai hotel terus check in. Baik pekerja sini walaupun awal lagi dah bagi check in.

Stay sini dua malam.

Pastu aku roger Farin dengan Fini, kebetulan depa ada di Kuching lagi. Flight depa ke semenanjung pukul 8.00 malam. Masa aku call, depa dah ada kat Kedai Kek Lapis Dayang Salhah. So dari lodging kami jalan kaki ke riverside pastu naik penambang RM 0.50 untuk ke seberang sungai.

Jangan nak feeling macam kat Italy sangat lah. Hahaha

Dah sampai seberang. Dekat ja pun.

Dah jumpa depa berdua, kami ke kedai kek lapis untuk merasa semua kek yang ada. Kalau ikutkan citarasa aku, aku lebih prefer kek kat kedai Kek Lapis Mira berbanding kedai Kek Lapis Dayang Salhah. But well, setiap orang citarasa berlainan kan. Harga sama ja kedua-dua kedai. Aku dengan Arif tak beli lagi memandangkan kami stay kat Kuching lagi dua hari, Farin dengan Fini membeli tak ingat la, untuk family katanya.

Pelbagai jenis kek lapis. Hang rasa la semua naa.

Selesai merasa/membeli kek lapis, kami lunch dulu di food court area situ juga. Sambil makan sambil sembang panjang pasal hal sekolah masing-masing. Baru sempat nak bercerita. Lepas tu, kami naik penambang balik semula ke seberang sini untuk survey baju or barang cenderahati. Survey ja kat kedai-kedai sepanjang jalan kat riverside tu. Ada kedai yang mahal, ada kedai yang murah.

Konon paling happy la bercuti kat Kuching ni.

Errr speechless...

Pastu kami bergambar di patung kucing tu. Simbolik Kuching kan. Farin dengan Fini dah nak bergerak ke airport dah dalam pukul 6.30 petang kot. So aku dengan Arif balik ke lodging untuk rehat dulu. Penat dah aikh jejalan sepanjang riverside tu.

Budak perempuan kecik tu tengah nyanyi lagu Kisah Hati.

Tunggu penambang lima puluh sen.

Di sebelah malamnya pula, kami berjalan-jalan di sepanjang riverside. Happening kat sini, ada orang berniaga cenderahati, ada juga kedai makan dan ada juga indie band yang menyanyi live berkonsepkan 'aku penghibur jalanan' by amir jahari.

Nyaman makanan kat restoren tok. (kelakar sarawak)

Sekali lagi kami naik penambang bayar 50 sen untuk seberang sungai. Malam ni kami dinner di Barok Restaurant. Highly recommanded by me. Sedap gilaaa. Aku makan nasi ayam penyet dengan ayam pansoh (wajib makan kalau kat sarawak ni) dan air bandung cincau. Semua sedap. Harga pun standard ja, tak mahal pun. :)

bersambung day 2

..................................................................................

Monday, November 11, 2013

Lagi persekitaran SK Kuala Muput

Nak kongsi lagi gambar persekitaran sekolah aku ni. Dalam entry lepas rasanya sikit ja kan aku upload. Satu perkataan yang paling sesuai untuk menggambarkan keadaan di sini; nyaman. :)

Selamat datang ke SK Kuala Muput katanya. Sebaris rumah tu, rumah cikgu-cikgu sekolah ni.

Ni laluan untuk ke pejabat/kelas. Klasik kan?

Ni pula pondok menunggu untuk murid-murid/guru-guru yang akan menggunakan khidmat perahu. Murid akan tunggu apai indai (ayah ibu) diorang kat sini untuk balik ke rumah dua minggu sekali.

Gambar ni diambil dari pondok kat atas. Dah nampak perahu apai indai diorang dah datang, baru la turun ke bawah. Senang cakap macam jeti la.


Bangunan yang menempatkan pusat sumber, bilik guru, pejabat dan kelas bagi tahap dua. Kelas tahap satu di bangunan di sebelah.

Padang utama sekolah. Actually sekolah ni ada dua padang. Padang yang lagi satu tu kecil sikit, berhadapan dengan bangunan pejabat/bilik guru di atas.

Depan rumah cikgu-cikgu, ada court badminton. Court ni pun tengah renovate, tak siap sepenuhnya lagi. Ni lah aktiviti kami pada waktu petang. 

Kalau tak main badminton, aku bergoya di atas jeti. Menikmati pemandangan petang sambil mengintai abang 'bujang senang'. Mampu? Hahahaha

p/s: lupa pula nak snap kawasan asrama murid, pra sekolah dan dewan makan. later lah.

Hulu Sungai Anap dengan kasih sayang,
CN.



Wednesday, November 6, 2013

Meja Pejabat

Salam Maal Hijrah semua.

Hari ni nak kongsi gambar meja aku di bilik guru di sekolah pedalaman ni. Boleh gambar meja pun nak tunjuk juga haaa. Hehehe. Meja ni pun dah dibuat make over, kalau tidak hazab ja. Lupa nak snap gambar sebelum dan selepas. 

Tikar getah: RM 8.00 semeter
Rak buku besi: RM 9.90
Box file: RM 6.50

 Ni masa baru dimake over. Konon kemas la.

Ni dah lama dimake over. Makin semak dengan fail. Fail meja, fail lembaran murid, fail PBS, fail keluar/masuk surat. Ni pun dah sorok buku-buku latihan murid.

Meja aku tepi tingkap. Tudiaa pemandangan luar, penuh dengan bangunan pencakar langit. Hahaha.

Sekian. 

Hulu Sungai Anap with love,
CN.

Tuesday, October 29, 2013

Kemas Kini Oktober

Assalamualaikum. Salam sejahtera. Hai.

Lamanya tak bercerita di sini kan. Hampir dua bulan, rasanya ini kali pertama dua bulan tak update blog. Macam-macam cerita nak cerita, nak kongsi tapi ada saja kekangan. 

Alhamdulillah, semakin lama semakin serasi dengan persekitaran di sini. Semakin serasi dengan pentadbir, rakan guru dan juga murid di sini. Keserasian dengan petadbir dan rakan guru macam biasa ja, sama seperti di semenanjung. Cuma dengan murid ja. Faham kan keadaan di sini dan boleh agak kan tahap murid di sini. Cuma kekadang aku expect more, aku nak murid ni 'cepat tangkap' macam murid di bandar, aku nak pencapaian murid ni macam di bandar juga. Disebabkan tu, kekadang aku agak stress sebab aku nak murid aku capai expectation aku. 



Setakat ni, murid tahun 4 yang aku ajar Bahasa Melayu, dari segi latihan pemahaman yang aku bagi, nampak peningkatan sedikit demi sedikit. Kalau dulu semua dapat 16/40 ke 25/40, sekarang dah ada dua tiga orang dapat 32-34/40. Periksa akhir tahun ni sengaja aku bina soalan dari soalan-soalan UPSR lepas, nak tengok pencapaian sebenar murid tahun 4 ni. Hopefully ok la. Kalau tak, tahun depan memang kena kerja keras lagi. Dari segi bina ayat, ramai lagi masih lemah. Sobs sobs. Takpa, pelan-pelan kayuh kan.

...................................................................................

Dua minggu sekali aku akan keluar ke bandar. Bandar terdekat dengan sekolah aku ni sebenarnya Bintulu tapi memandangkan aku tak geng langsung di Bintulu, aku prefer turun Sibu. Kat sana ramai toluuuuuuuuu!!! *tu yang penting* Tetap tolu di hati katanya. 
Memang makan besar. Bil 200++ lebih. Ambik kauuuu!! Hehehe tapi puas.
Jumaat, Sabtu, Ahad minggu lepas aku turun Sibu. Kebetulan ramai tolu turun juga minggu lepas. Ada Kimah, Norin, Nana, Acap, Fandi, Azhari. Pastu Arif yang habis kursus hari Sabtu pun, gigih nak turun Sibu juga. Alhamdulillah, so happy dapat makan besar, main boling, menyembang macam di kelas maktab dulu dengan tolu-tolu nih. Seriously, bila kumpul ramai-ramai ni, terus lupa yang kami ni di Sarawak, rasa macam kat Penang ja. Hehehe. :')

Cuti sekolah akan bermula dua minggu lebih dari sekarang. Tak sabarnya nak balik walaupun hari raya aidiladha lepas baru ja balik. Balik ni nak makan puas-puas (macam kat sini tak makan ja kan), nak shopping (kat sini memang tak shopping langsung, beli benda yang perlu ja), nak pi bercuti, nak lepak dengan PAR, nak luang masa dengan keluarga. InshaAllah.

Apa pun, kamek sik sabar ke Kuching & Kota Kinabalu duluuuuuu then baru balik Penang!!!

From Hulu Sungai Anap with love,
Cieut Nizar.

Friday, September 6, 2013

Kemas Kini September

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Rindunya nak menulis di sini, rindunya untuk berkongsi, rindunya nak cerita. Sejak di pedalaman ni, memang mood blogging pun dah hilang entah ke mana. Nak kata tak seronok tinggal di sini, ok ja. Cuma kekadang sibuk, sekarang dah memang pegang amanah sebagai guru bukan lagi guru pelatih. Guru pelatih dulu bolehlah duduk relaks, sembang-sembang tapi kekadang sibuk juga kan. Sibuk tu bermusim. Dah jadi guru ni sibuknya setiap hari. 

Kemudian, kadang kala malas sebab internet connection wifi sekolah ni pun sangat menduga kesabaran. Kemut ya amat, end up biarlah, duduk diam diam di sini. Malam ni boleh pula gigih nak update juga kan. 



Alhamdulillah, dah dua bulan di sekolah ni. Alhamdulillah juga semuanya baik-baik saja di sini. Hari tu busy dengan latihan koir dan sambutan hari merdeka. Seronok sangat sambutan di sini. Meriah dengan bunga api dan lepas 50 tanglung. Cantik sangat suasana masa lepaskan tanglung ke atas. Pastu penat lelah cikgu melatih koir berbaloi dengan kemenangan anak-anak ni. Semestinya im a proud teacher. Padahal masa berlatih tu, empat orang anak Iban ni menangis aku kerjakan. Huhuhu. Kiranya air mata depa pun berbaloi. 



Di samping kegembiraan pasti ada juga kedukaan. Walaupun baru dua bulan, rasanya berat juga dugaan aku ni. Pertama, lepas balik cuti raya aku terlepas flight Kuching ke Bintulu menyebabkan aku tak boleh masuk sekolah. Cerita ni kat tolu, semua gelak sakan. Katanya aku ni pecah rekod, tolu pertama terlepas flight. Hahaha choy kan. Nasib baik digantikan dengan tiket baru keesokan harinya. So aku masuk sekolah hari Selasa, pakat kena laha kat sekolah ni pula. Hahaha. 



Minggu lepas pula aku terlibat dalam kemalangan. Aku ke Sibu, tumpang dengan Kak Liza. Masa di Sibu memang tak ingat la makan, shopping semua. Tambah lagi jumpa dengan Arif dengan Norin. On the way balik ke Tatau hari Ahad tu kami accident. Kereta depan brek mati mengejut, memang tak sempat nak buat apa. Kemek teruk juga kereta Kak Liza. Isnin tu kami CRK, pastu nasib baik ada Kak Van (kawan kak Liza) dengan Yie (senior di maktab dulu). Depa la banyak tolong kami. :)



Risau pula kan, baru ja dua bulan dah macam-macam aku ni. Ya Allah, aku berlindung dan berserah semuanya kepadaMu. Mudahan semuanya baik-baik belaka.

Sunday, August 18, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1434H

Dah nak balik Kuala Muput baru nak update. Takpa janji ada kan.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. Maaf zahir dan batin.

Minta maaf sangat kalau ada salah silap sepanjang perkenalan atau mungkin rasa annoying baca blog ni or terlaha dalam blog ni. Kalau dosa dengan manusia, kita kena minta maaf dengan manusia juga, Allah takkan ampunkan selagi manusia tu tidak maafkan segala salah dan dosa kita. Berat kan? Sudi-sudi maafkan aku dan mudahan Allah mengampuni segala dosa kita.

Sekali lagi, selamat hari raya aidilfitri. Datang la rumah terbuka di Kuala Muput. Hehe. :')




#gengpar tema hijau tahun ni.