Sunday, September 30, 2012

Tolu's Vacation part II

Hari Kedua

Wahhhh freshnya bangun pagi, lena sangat tidur semalam. Itu pun bangun subuh then tidur balik. Sampai dikejutkan Azhari, dah jam 8.30 pagi kot. Kena mandi, siap-siap, jam 9.00 dah nak bergerak untuk aktiviti pertama, Island Hoping. Dah habis mandi, ehhh dah ada nasi lemak atas katil. Melets sungguh servis Tanjung Malie Resort nih. Breakfast on bed kaedahnya! Hahaha. Ingat motel camni tak servis macam tu ka? LOL

depan lobi motel

Baca boleh, percaya jangan! Nasi lemak tu Azhari yang pi beli dekat akak *%#+^!*%^ (hanya tolu ja yang tau). Lepas breakfast, tunggu depan lobi motel. Tunggu akak Island Hoping mai jemput. Lepas dia dah mai, kami bergerak dengan kereta, ikut van kak tu. Dekat ja dari motel kami nih.

tempat permulaan Island Hoping


Lepas settle deal bot segala bagai, here we go!!! Rock the islanddddd!!!! *tibah* Kami naik dua buah bot. Aku, arif, Nana, Farin, Fini, Norin dan Shakila satu bot. Bot lagi satu Azhari, Fadhil, Afif,Acap, Saiful, Intan, Kimah dan Naz. 

rock island babehhhhh!!!


Destinasi pertama, Tasik Dayang Bunting.

bunting berapa bulan ni?

kami bertujuh. minta abang bot tolong snap!

Dah sampai sini pun, still toluuuuu!!! Mula dengan Azhari tolu bawa bungkus makanan. Sambil jalan, dia makan roti pastu dalam poket dia ada apollo. Monyet sini lak pantang tengok bungkus plastik, depa kejar sampai dapatttt!!! Bermula dengan Azhari pastu monyet-monyet tu tengok ja sorang-sorang. Afif letak deodorant tepi beg pun dicurinya monyet tu. Nak makan jugak kah? 

monyet tengah lunch Apollo Azhari.

Paling lawak sekali, Shakila dengan Arif. Hahahahahaha. Shakila takut kat monyet sampai campak beg dia. Nasib baik beg dia berat, kalau tidak, mesti dah diangkut monyet tu. Arif lak konon nak amek beg Kila, gempaq monyet tu. Monyet tak lari, dia yang lari. How? LOL. Kenangan sangat kan?

Selesai harungi monyet-monyet kelaparan tu, kami sampai juga Tasik Dayang Bunting. Oh ada paddle n solar boat. Terus ajak Nana naik dengan aku. Time naik paddle boat ni pun tolu jugakkk. Penat nak kayuh dua orang, kami gabung 4 bot sekali dan kayuh. Ramai-ramai senang nak kayuh, laju ja.

tolu Acap dengan tolu Pown

kena tengok-tengok couple nih, takut buat benda lain tengah tasik. hewhewhew.

:)

tolu gabung bot

Rupanya ada sorang lecturer maktab tengok aksi tolu kami kayuh ramai-ramai tu. Puan tu bawa junior buat lawatan ke Langkawi nih. Tak sangka jumpa kat sini. Puan cakap. 'Oh main eh tadi. Kayuh ramai-ramai sekali.' Tolu puannn, memang macam ni lah. :)

Complete of us.

(Info: 30 minit naik paddle boat tu RM 20.00)


Eagle Feeding

Edited and uploaded on Instagram

Sejam stay dekat Tasik Dayang Bunting, kami bergerak pula ke tempat bagi makan burung helang. Singgah dalam 15-20 minit gitu ja. Banyak helang kat sini. Awesome experience. Tak buat apa pun. Photoshoot lite-lite jah. 

nak jugak enterframe



Pulau Beras Basah

Heading to Pulau Beras Basah

Kat sini stay selama sejam juga. Boleh mandi dengan snorkeling. Kat sini pun ada monyet juga. Tengah kimah and gegurls bersembang sambil makan Jacker, monyet mai n join depa makan Jacker. Hahaha. Semua lari lintang pukang lah! Monyet tu bawa lari Jacker tu, yang baru dibeli dan baru dibuka. Dah la mahal beli kat pulau nih. Sedeyyyyyy kak gie kita!!



Selesai Island Hoping yang awesome! Balik ke motel untuk bersiap. Nak pi Cable Car pula petang nih. Dah bersiap dalam 3 petang macam tu la, kami berjalan ke kedai makan berhampiran untuk lunch. Azhari n budak laki lain pi beli ayam untuk BBQ malam ni. Dalam nak ke kedai makan tu, hujan lebat pulak. So for sure la kena cancel nak ke cable car. Gila kau nak naik cable car time hujan?

tengah survey coklat pun sempat kannnnn

Aku, Arif, Farin, Nana, Kila dan Fini stuck kat kedai tu for almost 2 hours juga la. Hujan lebat sunggoh! Gegurls lain ada dalam bilik sebab depa dah tapau McD. Kelazz kan lunch depa!!! Dah reda sikit, kami berlari masuk dalam The Zon. Alang-alang masuk tu, saja lah survey harga coklat, harga perfume. Semua survey ja dulu, tak mau beli lagi. Dah penat survey, pi beli ice cream mcd dan berlari balik ke motel. ZzzzZZZzzz lah jawabnya!

Petang dalam pukul 6 gitu, Farin ketuk pintu bilik. Nak ajak tengok keadaan pantai, ok ke tak kalau nak mandi. Katanya Nana dah beria nak mandi pantai. Time ni hujan renyai-renyai ja. Aku tengok ada ja orang mandi. So kami decide nak mandi jugak! Gigih nih nak mandi juga walaupun hujan lite-lite!

Seronok mandi time nih walaupun hujan dan ombak pun agak deras. Seronok main lompat-lompat time ombak besar mai! Hehehe. Yang aku ingat, yang mandi time nih aku, Arif, Nana, Farin, Fini, Kila, Intan dengan Norin. Kimah dengan Naz main lite-lite tepi pantai, tak join mandi. Dah maghrib, baru masing-masing ingat nak balik motel. 


p/s: bersambung....

p/s: gambar time mandi manda tak da. sedihhhhh!!!


Friday, September 28, 2012

Tolu's Vacation part I

Hari Pertama

Kami pi hari Jumaat, 7 September 2012. Pagi tu masih ada kuliah macam biasa dari jam 8 sampai jam 10. Masa dalam kelas tu, memang tak boleh fokus. Lec mengajar bla bla bla, kami dok bisik 'hang bawa baru berapa helai', pastu ada juga 'hai cepat lah habis nak pi vacayyy nih'. Memang tolu!

Tamat ja kelas, kami berpakat untuk jumpa kat Petronas Sebarang Jaya. Kami seramai 15 orang bergerak dalam 4 buah kereta. Aku dengan Arif naik kereta Intan. Dalam jam 11.30 pagi, Intan mai amek depan rumah pastu terus pi Petronas tu. Sampai ja sana, kereta Afif, Azhari dah ada. Kereta Fini tak sampai lagi. Isi minyak, angin segala then kereta Fini pun dah sampai. And here we go to Langkawi! :)

Jam 2.45 petang baru sampai Kuala Perlis. Elok-elok ja sampai sebab feri pukul 3.00 petang. Pi cari parking kereta, aku pula toluuu!!! Aku drive kereta Intan sebab Intan lapaq nak makan kat belakang katanya, so masa parking tu nak kena kunci stereng segala bagai, mana la aku nak tau. Call tanya Intan pun still tak faham at last tinggal macam tu je lah. Abang kat parking tu pun cakap insyaAllah selamat kat sini. 

Di tempat yang sama masa mai sini 3 tahun lepas. :)

Tolu-tolu semua nak naik feri, choyy tinggal aku sorang. Kalau terlepas feri, aku nak nangesss tak hengat kat jeti tu! Dalam feri, semua diam, amek masa nak tidoq sebab malam sebelum tu masing-masing berjaga nak siapkan our last assignment. Dalam kul 4 lebih, dah sampai Pulau Langkawiiiii!!!! Yeayyyyyy!!!

Dalam kereta. Nampak Kimah n Kila dalam kereta depan.

Azhari, Afif, Saiful, Fadhil semua pi uruskan hal kereta. Yang selebihnya, sibuk bergambar dekat jeti Kuah ni. Hewhew. Tak lama lepas tu, kereta dah sampai. Kami sewa 2 buah Innova. Kereta yang aku naik dipandu oleh Afif, co driver Fadhil dan penumpang aku, Arif, Acap, Fini, Nana, Farin. Kereta lagi satu dipandu oleh Azhari, co driver Saiful dan penumpang Intan, Kimah, Shakila, Norin dengan Naz. Masukkan beg segala, kami terus bergerak ke motel di Pantai Cenang!!

Dah sampai motel Tanjung Malie Resort dapat kunci bilik terus kami masuk bilik untuk simpan beg dan beristirehat. Kami booking 4 buah bilik. 2 bilik laki, 2 bilik perempuan. Pastu, aku dengan tolu-tolu lain ni lapaq. Tadi drive dari Penang terus ke Kuala Perlis pastu terus naik feri then terus ke Pantai Cenang ni. Tak sempat nak singgah makan. Kami amek sebuah kereta, kami pi makan. Aku, Arif, Fini, Nana, Farin, Intan n Kila. Yang lain semua tidoq kat motel.

Tolu yang kelaparan.


Wahh cantik kan? Maksud aku background lah.

Lega aikh dapat jugak makan. Lepas makan, kami pi photoshoot dekat salah satu scene Ombak Rindu. Cantik tempat nih. Rasa tenang ja. Selesai photoshoot, kami bergerak balik ke motel. Sampai ja sana, motel sunyi sepi, ingatkan tolu tidoq rupanya depa dah mandi pantai!!! Jelesnyaaaa!!!

Cantik. Nice and awesome shot from CN.

Tudiaa mandi tak hengat!


Nak join mandi pun dah pukul 7.20 macam tu. Dah nak maghrib pun, takut lak kan mandi time maghrib, sat lagi kena tarik hantu air. Hahaha choyy!! So, kami tak mandi, kami photoshoot je lah!

US! :)

Malam lepas solat, kami bergerak ke Pekan Kuah. Nak photoshoot dekat burung helang tu dengan nak makan malam sekali. Makan malam dekat Dataran Lang tu jugak sebab semua dah lapaq. 


tolu boboys

tolu gegurls




Selesai photoshoot  dan makan, balik ke motel. Nak rest sebab esok akan lalui pelbagai aktiviti lagi. Nak recharge energy dulu. :)


p/s: bersambung part II.

Thursday, September 27, 2012

Doakan Pengakhiran Kami Indah


Tahun ni, tahun terakhir bergelar sebagai guru pelatih. InsyaAllah, kalau dikira lebih kurang sebulan lebih saja lagi nak gelarkan diri sebagai guru pelatih. Ujian untuk kami semua. Makin dekat penghujung, makin sibuk dibuatnya. Makin dekat kegembiraan untuk pengakhiran, makin tertekan emosi dan perasaan. 

Banyak dugaan dan ujian yang melanda di penghujung semester akhir nih. Kadang kala rasa tak tertanggung, cuma ingatkan sikit lagi ja perjuangan ni nak berakhir, digagahkan juga diri yang lemah ni. Untung nasib badan ada kawan-kawan yang sangat menyokong. You know who you are. Ya, hangpa semua yang dekat dengan aku.

Nampak memang selalu happy, ceria, seronok sepanjang masa. Dah aku memang tak pandai nak tunjuk emosi-tak-tentu-hala kat orang. Biar diri sendiri yang tanggung. Kalau tak terdaya sangat, baru aku meluahkan. Tu pun hanya kat sahabat yang paling paling rapat. PAR terutamanya.

TOLONG. Tolong doakan kami dipermudahkan segala. Doakan kejayaan kami especially Tolu KS 2 ni dapat menyelesaikan perjuangan kami. Biar kami noktahkan penat jerih payah kami selama 5 1/2 tahun ni bersama-sama. Ya. 21 orang. Tak tertinggal sorang pun. Tolong ya. 

Kepada tolu, aku sayang hangpa semua. Tak terluah rasanya. Mana ada classmates yang sama sepanjang 5 1/2 tahun. Aku tak pernah ada classmates bagi tempoh yang panjang nih. Baik buruk tiap sorang, kita semua dah tau. Masing-masing dah tau benar perangai masing-masing. Di mana pun kita, tolu tetap tolu. Doakan kejayaan kita bersama, doakan kita sihat, kuat sampai tamatnya perjuangan kita nih. 


p/s: dua kejadian yang dialami oleh tolu N** dan tolu S** menyebabkan terpalit juga rasa kesedihan di hati kecil nih. Hangpa kuat dan tolong jadi kuat! InsyaAllah, semuanya akan baik-baik belaka dan semoga pengakhiran kita semua indah

Tuesday, September 11, 2012

Raya dengan TOLUs

Sekarang masih bulan Syawal kan? Dah cukup puasa 6? Hehehe. Nak cerita pasal raya juga walaupunnnn dah di penghujung Syawal. Cerita raya dengan PARs pun lite-lite ja kan, sama juga dengan cerita raya dengan tolu ni. Lite-lite juga. :)

Cerita ni berlaku pada 31 Ogos, 1 Sep dan 2 Sep lepas. Cuti 3 hari kan, ramai yang ambil kesempatan ni untuk buat open house. Tolu ni pula pantang dapat invitation makan-makan, tolu memang suka sangat! Hewhew. 

31 Ogos

Hari ni kami pi open house rumah Encik Salis, pensyarah subjek Wacana dan Masyarakat sem ni. Berkumpul dulu depan rumah Nana, then gerak sama-sama. Ramai orang kat rumah encik dan makanan pun sedap! Ada nasi beriani, laksa, spagethi, ketupat, nasi impit, satay segala. Banyak lah, memang awesome!

Lepas balik dari rumah encik, kami singgah di Mengkuang Dam. Buat photoshoot raya. :)

Encik Salis dan isteri. :)




1 September

Hari ni dapat lagi jemputan ke rumah Fadhil di Kulim dan rumah Naz di Pokok Tampang. Hari ni aku drive sendiri so terus jumpa kat rumah Fadhil ja sebab aku dari Penaga, tolu-tolu ni dari rumah sewa masing-masing. Rumah Fadhil buat laksa dan rumah Naz buat Keow Tiau Sup, ketupat, nasi impit. Dua-dua rumah yummylicious!

Yang sebelah aku tu bakal mak mentua Farin. Hewhew.

Kat rumah Naz.



2 September

Hari ni kami beraya di rumah tutor kesayangan, Puan Rohaida. Dah lima tahun dah dia jaga kami. Lepas Zohor baru bergerak ke rumah puan. Puan jamu soto sup, satay dan segala jenis kuih raya. Sedap! 

Lepas beraya di rumah puan, kami gigih pi beli Cool Blog kat area Permatang Pauh tu then ke Jusco then ke Pacific. Ala yang beli handbag mak aku tu. :)

Tolu jantan katanya.

Semua tolu yang mai bergambar dengan puan. 


p/s: Aku nak grad bulan 3 tahun depan tapi aku tak buat tesis lagi. How? Dah! Nak mula buat sekarang!!!