Saturday, December 31, 2011

Imbasan 2011

Hampir ke penutup 2011. Say bye-bye to 2011 and hye hye 2012 and please be good to me. Setahun masa sudah berlalu, setahun juga meningkat usia. 

JANUARI

Rasanya bulan ni tak sesibuk mana. Baru je naik sem 5 dan tatkala ini masih nervous untuk menjalani praktikum for the first time. Rasanya dalam bulan ni juga kelam kabut cari rakan praktikum dan sekolah mana untuk menjalani praktikum tu. Time nih still tinggal kat hostel bersama-sama Lastik 5. Dan aku rasa, bulan ni dah mula perbincangan mengenai OLAHRAGA, yakni kena anjurkan sukan peringkat maktab. Hazab.

FEBRUARI

Kelas masih berjalan seperti biasa. Petang pula kena turun buat trek balapan, lontar peluru segala. Time ni memang busy dan penat. Kus semangattt! Hampir tiap-tiap hari kena turun buat padang ni, kadang-kadang mesti la ponteng jugak kan. Bulan ni juga ke JPN Perak dan MSN Perak dengan tolu-tolu untuk assignment Olahraga. Pastu bulan ni (26/2/2011) juga aku beli MY BABY, Blackberry Curve 9300. Kann pertama kali guna smartphones. Tak pernah menyesal beli BB walaupun rabak poket aku. Biar poket rabak, asalkan.... Kau sambung la sendiri noh!

MAC

Bulan ni pun still busy dengan KOT. Turun padang, turun padang, turun padang tapi still tak kurus-kurus. *tetap* Then sebelum cuti pertengahan semester, batch aku anjurkan KOT ni. Alhamdulillah selesai juga. Sambil berKOT tu, kena submit assignment juga. Kena submit awal, sebelum praktikum fasa 1 bermula. Habis saja cuti pertengahan semester, terus mula praktikum di SK Convent Bukit Mertajam dengan Farin dan Naz. Time praktikum ni best sangatttt even banyak kerja kena buat. Masa minggu first praktikum memang still cuak lagi nak mengajar, masuk minggu ketiga dan keempat confident tak ingat nihh.

APRIL

Dua minggu masih di SK Convent Bukit Mertajam. Minggu ketiga busy lite-lite ja tapi minggu keempat busy ya amat. Hampir menangis, sebak depan Farin dan Naz sebab tekanan yang melampau sebabnya minggu ni 4 kali aku diobserve. Kannn. Sampai last day praktikum pun still kena observe, rasanya memang perit. Namun syukur dengan markah yang dapat! :) Selesai praktikum, masuk kelas macam biasa dan time ni busy untuk habiskan silibus.

MEI

Dua minggu awal, kena study la. Study week katanya tapi time study week la khatam movie. Dah nak dekat sangat dengan exam, baru kelam kabut nak baca, buat review bab by bab. Ye la tu kan. Dalam bulan ni juga aku, Arif dan Rahman sibuk mencari rumah sewa sekitar Mengkuang. Alhamdulillah jumpa juga. Selesai jawab exam, yeayyyy cuti semmmmmmmmm!!! Time cuti sem ni pi jalan-jalan Bukit Bendera then pi hiking.

JUN

Awal bulan duduk rumah goyang kaki makan tak ingat dan join program MPMPP, hiking Gunung Jerai. Bestttttt!! Awesome. Then dalam bulan ni juga pi bercuti kat Teluk Bayu dengan Geng Par. Meriahhhhhhh!!! Hujung bulan baru masuk sem 6. Dan paling ketara sekali, terpaksa meninggalkan hostel dan memulakan hidup di rumah sewa bersama Arif dan Rahman. Kadang-kadang rasa sunyi juga sebab hostel kan meriah tapi nasib baik Abang Bob, Naim selalu datang melawat.

JULAI

Awal bulan, my birthday. Tak celebrate pun cuma Abang Bob belanja makan kek Secret Recipe. Thanksss!! Then 4 Julai, mulalah praktikum fasa 2 di Sk Sungai Dua dengan Norin. Takuttttt sebab dapat lecturer pembimbing yang suka bambo orang. Kalau tak kena ja, lecturer ni akan terus hentam. Huhuhu. Sangat takut menyebabkan tiap-tiap hari aku kena prepare. Dah la kalau dia nak mai observe, dia takkan bagitau tup tup dah ada dalam kelas. pstttttt: lecturer nih suami kepada teacher norazah, teacher aku di Sk Penaga dulu. Praktikum kali ni pun ok, takda nak menangis macam praktikum fasa 1 dulu tu.

OGOS

Sebulan ni juga still praktikum di SK Sungai Dua. Dan mula berpuasa. Mula-mula memang rasa letih sebab mengajar dalam bulan puasa, lama-lama ok ja. Murid-murid pun ok sangat, still buat aktiviti walaupun letih berpuasa. Alhamdulillah, lecturer pembimbing tu berpuas hati dengan p&p dan promote untuk praktikum cemerlang. Ada juga berbuka puasa bersama-sama cikgu-cikgu SK Sg Dua pastu sempat juga berbuka puasa dengan Norin, Nurul n Jijah (rakan sepraktikum). Dua minggu sebelum raya dah siap shopping raya dan berhabis hampir RM 500. *pengsan*

SEPTEMBER

Beraya sakan terutama dengan keluarga dan keluarga PAR. Sekembalinya ke kampus, assignment assignment assignment! Gilaaaaa. Rasa ting tong ja time nih. Berturut-turut, hampir tiap-tiap minggu kena buat dan hantar assignment. Selesai assigment semua, busyyyyyyyyyyy pula dengan pre viva action research. Memang hazab dan kelam kabut. Alhamdulillah berjaya mengharunginya juga.

OKTOBER

Dah ok sikit, ada la kena edit sikit-sikit pasal AR tu. Then busy untuk cari sekolah, buat LAST Bina Insan Guru. Lantik jawatankuasa dan akhirnya SK Minden Height dipilih. Selesai sudah BIG yang selama enam sem berturut-turut. Hujung bulan dah mula study week dan juga exam paper dalaman. Studyyyyyyy!!!

NOVEMBER

Studyyyyyyyyyyyyyyyy dan exam. 3 paper ja sem 6 nih. Ok sangat, tak perlu baca banyak-banyak. Habis exam, cuti sem. Sebelum cuti, buat drama dulu. Drama apa? Harus la drama air mata sebab Abang Bob meninggalkan kami di sini. Dia dah selesai, tunggu posting ja. Tak tau laaa sem depan macam mana tanpa dia. Sesungguhnya aku pasti akan merindui dia. Sangat! Mula ja cuti sem maka bermulalah kerjaya aku sebagai promoter Kikilala, jual kasut sekolah di Parkson Sunway Carnival. Gigih nak buat part time kan.

DISEMBER

Bercuti bersama keluarga sambil bekerja dannnnnnn shopping timeeeeeeee!!! Sambil bekerja, sambil shopping. Tak cukup kat shopping mall tu, sanggup shopping online. Aha fisrt time shopping online dan first time beli HRC shirt. Hmmm membuatkan penutup 2011 aku dengan ceria, gembira dan penuh kesyukuran sebab aku dapat apa yang aku nak. Syukur syukur syukur. Alhamdulillah Ya Allah.


*******************************

Aku bersyukur kerana aku berjaya mengharungi tahun 2011. Aku bersyukur kerana dikurniakan keluarga yang bahagia, keluarga PAR yang sentiasa ada di kala susah dan senang, Lastik 5 yang sentiasa menyokong geng TOLU yang sentiasa menceriakan dan kawan-kawan lain yang memahami. Alhamdulillah, dengan segala rezeki yang dikurniakan. 

Selamat datang 2012. Cabaran tahun terakhir sebagai guru pelatih. InsyaAllah.


p/s: esok last day jadi promoter Kikilala. esok kita dah resign. :)

Thursday, December 29, 2011

From Edinburgh to Penang

Fly from Edinburgh, United Kingdom to Penang, Malaysia.

Yeay, finally sampai juga my HRC shirt opss my first HRC shirt. Shirt ni mengambil masa 10 hari juga untuk terbang ke sini. Hehehe. Alhamdulillah, sampai juga kan. :) :) :) Kannn tersenyum tiga kali nih.

Dari depan
(Saja tak nak cover alamat tu kot kot la kawan-kawan kat overseas nak hantar souvenir ke. Boleh nanti pura-pura SUPRISEEEEE!!! Thats my address k. TQ! Hehe)

Dari belakang



Here it comes to papa!!! LOL
:
:
:






Authentic
(Harus authentic yer, takmo fake!)

p/s: First time shopping online nih and first time beli HRC shirt. Nak buat collection. So next, may be HRC London or HRC Singapore/Jakarta. London tu confirm la kirim lagi, but Singapore or Jakarta may be beli sendiri kot. Doa-doakan k. :)

p/s: Thanks Kak Zura, menjadikan impianku menjadi realiti. Acewah. I will promote your blog later. Belum lagi promote dah ada orang risik-risik bertanya. Hehehe. Dan terbau-bau DKNY Delicious pula nih. LOL. Of course, thanks for your Marks & Spencer card. :)

Wednesday, December 14, 2011

Suasana Kerja Part Time

Dah hampir sebulan aku kerja part time kat Parkson nih. Totally rasa lain dari aku buat part time kat Polo tahun lepas tu. Sebabnya kerja kali ni aku boleh duduk even curi-curi duduk, Kak Diana, promoter aku tu pun ok dan semestinya kerja kali ni ada geng! Ada Dikwan dengan Ngah juga Mat Fakh, Abg Piah n Abg Ali.

Dok kerja dengan geng-geng memang best, kekadang tu tak rasa bosan langsung. Bercerita dari mula kerja sampai habis kerja. Cerita cerita then gelak mengilai macam pontianak. Kami buat macam Parkson tu kami yang punya. Dan bila ada geng pun jadi senang nak mengumpat customer, puji customer terutamanya yang elok paras rupa la kan, yang paling penting boleh luah emosi tatkala melayan customer yang berperangai macam celaks! *matilaa mukadimah nak carut*

tengah mengulat dengan Ngah dalam tandas. Hehehe
*matilaaa kalau KP tengok gambar nih. dot dot dot Parkson katanya. LAHA! Haha

Kat Parkson ni juga aku dapat ramai kawan walaupun dah macam kakak-kakak or makcik-makcik. Tapi memang best kan berkawan dengan mereka yang berusia macam ni. Rasa lain. Mungkin depa matang, tak terhegeh-hegeh macam adik-adik baru up dan juga depa sporting. Antaranya Kak Zah, Kak Pah (mak kepada student aku di SK Sg Dua), Awie, Kak Umi, Mama Sherry, Tan, Kak Yan, Kak Ina, Kas As, Amy. Selalunya aku akan rehat dengan depa ni kalau dikwan or ngah tak boleh rehat sekali. And of course kalau bosan ja, mesti pi kat kaunter depa, pi menyembang la. 

PASTU KAN, ADA JUGA PROMOTER LAIN YANG KEKWAT LANGSUNG TAK BERTEGUR SAPA, KONONNYA DEPA LAH PROMOTER TERHEBAT! BAK KATA NGAH, KESAH KE AKU DENGAN DEGREE IN PROMOTER KAU TU?! *larikkkkkk*

Kerja juga agak senang sebab hanya serve customer yang nak beli kasut sekolah cuma kekadang rasa lenguh berdiri lama sangat especially hari Sabtu Ahad. Hujung minggu ja memang hazab ok, tak terlayan. Kelam kabut jadinya, tapi segalanya menjadi mudah jika PROFESIONALISME menjadi prinsip. Gituuuuhhhh! Tapi kan, kerja yang mudah menjadi susah kalau melayan customer yang berangan cerewet, konon dia sorang ja boleh fussy?! **nanti aku buat entry lain, carutan khas untuk customer yang cerewet katanya**

Kadang-kadang kerja part time ni macam tak berdunia dengan orang. Kalau nak berdunia, berdunia dengan kawan-kawan Parkson tu la. Contoh? Kalau kenduri kat kampung Sabtu or Ahad, confirm tak boleh pi sebab kerja kat shopping mall kan, hujung minggu la baru ramai customer. Then kerja pula 10 pagi - 10 malam. Sampai rumah letih terus tidur. Bilanya nak bermasyarakat? Dengan family pun kekadang tak sempat. Huhuhu. Hari cuti je la baru rasa aku ni masih lagi di bumi. 

Apa pun aku tetap salute kat depa yang boleh bekerja di sini. Mungkin aku rasa macam tu sebab ni bukan bidang kerja aku or aku masih tak biasa. Tapi bagi depa yang dah biasa dan disebabkan tuntutan mencari rezeki, depa mungkin tak rasa dengan apa yang aku rasa. Itulah pekerjaan kan, tak kira lah sesukar mana pun asalkan dengan pekerjaan itu, kita dapat meneruskan kelangsungan hidup dan paling penting, dapat rezeki yang halal. :)

p/s: satu pengalaman yang awesome.

p/s: gaji bulan 11 dah masukkkkkkkkkk!