Friday, September 30, 2011

Pantai Merdeka to Tanjung Dawai


Mengkuang-Bagan Ajam-Mengkuang-Tikam Batu-Pantai Merdeka-Tanjung Dawai-Pantai Merdeka-Kepala Batas-Mengkuang-Bagan Ajam-Penaga


Haaa tudiahhh. Berjalan tak ingat nih dengan tolu-tolu: Nana, Farin dan Kila. Mulanya nak pi open house rumah jiran lama Kila kat Tikam Batu. So aku ke rumah kak aku, pinjam kereta dia. Tak payah nak sewa kereta kan, jimat belanja. Lepas dah pi open house dan alang-alang dah sampai Tikam Batu, aku bercadang nak bawa tolu-tolu ni ke Pantai Merdeka. Saja jalan-jalan.

Dah alang-alang sampai Pantai Merdeka, baik terus ke Tanjung Dawai kan walaupun tak tau apa yang menariknya di Tanjung Dawai tuh. Ada perkhidmatan bot disediakan di Pantai Merdeka untuk ke Tanjung Dawai. Tapiii kannn... kami pi tanya dulu harga bot tu, kalau mahal kami tak mau pi sebab duit pun dah yangggg adoooooo!

Murah ja tambang bot ke Tg Dawai tu. RM 4 pergi balik.


Masa pi tu, laju betoi abang tu bawa bot. Terjerit-jerit tolu-tolu tu. Aku? Aku biasa la. COOL ja! :)

Setibanya di Tanjung Dawai, masing-masing blur nak pi mana tak tau. Hahaha tudia la jalan-jalan tanpa arah tujuan kan. So kami ikut je lah mak cik-mak cik tu, rupa-rupanya ada kompleks 2 tingkat yang jual ikan bilis, ikan kering, keropok ikan segala. Baru aku teringat, memang betul la Tanjung Dawai ni famous dengan ikan bilis, ikan kering nih, murah katanya. So apa lagi, borong tak ingat la terutamanya kami kan dah dok rumah sewa, boleh masak. ;)



Nak dijadikan cerita, masa tunggu bot untuk balik semula ke Pantai Merdeka, aku terjumpa dengan student aku di SK Sg Dua, Amin Kelas 5 Bestari. Dia dengan family dia pula tu. Haiyoo malu malu terus cover jadi baik-baik, tak boleh merapu sangat. Hehehe. Kebetulan pula, aku naik satu bot dengan family dia. Lagi laaaaaaaaaaaa cover, bukan apa dengan dia aku tak segan sangat tapi segan dengan parent dia lah!



p/s: Sampai di Pantai Merdeka jangan lupa try ABC Gunung Jerai. Memang Gunung Jerai sungguh! Harga RM 5. **pitam!

Saturday, September 24, 2011

Jamuan Aidilfitri Tolu

Selamat siang semua. Sihatkah kalian? Mesti sihat gamaknya kan, boleh buka laptop, online segala. Syukur. Dah lama tak menulis panjang di sini barangkali ramai yang tertanya-tanya adakah Cieut Nizar, blogger propah nak tutup blog dia? Ya ampun, biarlah update walaupun entry hado asalkan jangan tutup blog!

Semalam (Jumaat) ada sambutan Hari Raya kat kampus aku nih. Sebelum tu pada hari Khamis wakil JPP datang ke kelas untuk kutip duit sekepala 3 ringgit. Tudiaa masing-masing berkira nak bagi 3 ringgit setelah duit pun di hujung tanduk ja nih. Then, ada tolu mana entah tetiba cadangkan tolu-tolu tak payah pi jamuan tu, kita buat jamuan kita sendiri. Kannn memang idea tolu sangat kan?



Setelah capai kata sepakat, kami semua buat jamuan sendiri ja. Kutip sorang 4 ringgit dan masing-masing ada tugas untuk masak juadah. Kimah masak bihun goreng, Eichan masak mee goreng, Mell dan geng rumah dia goreng sosej SAHAJA, Afif buat dadih, Khai n Fadhil beli air botol dan aku pula kena buat SANDWICH AIR TANGAN BONDA! *tudiaaa temanya kalau makan sandwich aku, mesti teringat masakan mak kat rumah** kau mampuuuu??? Hehehe.


So kelmarin orang lain berpusu-pusu berebut-rebut makan kat dataran, kami makan kat kelas ja dan makanan kami lagi meriah. Berbaloi bayar 4 ringgit. Itulah alkisahnya, tolu-tolu nih kalau tak buat idea-idea yang tolu memang tak sah! Nasib baik tak kantoi, kalau tidak semua tolu mengadap kat HEP. Keh keh keh. Eh tetiba ada orang HEP baca blog ni pulak. Haiyooo tetiba feeling retis!!! Sapa nak baca blog hado ni kan?


Masa jamuan ni, kami jemput Pensyarah Kesayangan Tolu, Mama Nagamah. Puan pun mai makan, join menyembang dengan kami semua. Lama tak makan-makan n sembang-sembang dengan puan. Dan tengah makan tu, tetiba puan tanya SOALAN EMAS! 'NIZAR DAH ADA AWEK KE BELOM?' Ya ampunnnn tersedak aku jadinya, nasib baik tak pengsan!!! 'TAK DAK LAGI PUAN, TAK DAK AWEK MAU KAT SAYA' Keh keh keh. Puannnnn, biar masa yang menentukan gitu.

Dan bila adanya jamuan, ada juga gambarnya! Penat nak posing, nak makan pun orang nak snap jugak.



p/s: lagi setahun ja toluuuuuuuuuu. ;(