Saturday, July 16, 2011

Seronoknya Mengajar!

Alhamdulillah, dah masuk minggu kedua aku berpraktikum di SK Sungai Dua. So far semuanya masih berjalan dengan lancar. RPH buat tiap-tiap hari, ABM dan lembaran kerja juga. Thats why blog ni sunyi sepi ja. Kat rumah sewa dah pasang Streamyx, tapi tak pernah update blog guna internet kat rumah sewa tuh.

Memang tak sempat. Rutin weekdays sekarang, balik sekolah dalam 3.00 petang sampai rumah, itu pun kalau tak singgah mana-mana, kalau hari Rabu confirm sampai rumah dalam pukul 5 petang gitu sebab ada ko-kurikulum. Balik sekolah ja kena tidur petang dulu, sebab kalau tak tidur, malam tu pukul 10 lebih dah mengantuk sangat-sangat. So, bangun tidur petang tu dalam pukul 6 petang, solat semua then dah mula buka buku teks, buku rujukan sebab nak rancang esok nak mengajar apa then nak rancang objektif pembelajaran, aktiviti dan lembaran kerja segala.

Malam pula, lepas dinner terus mula buka buku rekod mengajar dan tulis RPH. Lepas tulis RPH buat pula lembaran kerja. Pastu baru zzzz. Nampak macam mudah tapi tidur pukul 2 pagi jugak la. Bangun semula pukul 6.15 pagi.Sesampai di sekolah, cari koperasi untuk photostat lembaran kerja. Lepas tu mula buat alat bantu mengajar dan sebelum masuk kelas, kena prepare atur ABM, lembaran kerja semua takut sat lagi kelam kabut.

Memang rasa penat sangattttt tapi bila masuk saja kelas, tengok muka student dan mula saja sesi p&p dan mendapat respons murid, terus hilang rasa penat lelah gigih pulun semua tu. Bertambah seronok kalau tengok murid macam seronok+enjoy buat aktiviti yang kita sediakan tuh. Rasa berbaloi dengan penat lelah kita berjaga sampai pukul 2-3 pagi tu.

Tapi kalau murid pun bagi respons yang hadoooo then aktiviti pun nak tak nak buat ja, WAJIB MELAHA murid-murid tu! 'Hangpa tau dak aku bersengkang mata 2 3 pagi dok buat ABM, aktiviti kat hangpa, hangpa buat macam ni kat aku? Hangpa ingat hangpa sapa???'. Tudiaaaa cikgu mula ting tong. Hahaha. Sebenarnya murid tak salah, mungkin pendekatan yang kita gunakan tu yang salah. TAPI kan nasib baik murid-murid yang aku ajar semua baik-baik belaka. :) :) :)

Bawah ni aku upload video murid-murid aku buat lakonan adab perbualan telefon. Aku dengan gigih sekali bawa telefon rumah then bagi handfon Nokia Chokia kat murid-murid agar lakonan depa tu nampak lebih real. Ada yang request nak guna BB, hello jatuh BB aku sapa nak ganti???? **matilaa cikgu berlagak diva! LOL.

Take a look.




Monday, July 4, 2011

Hiking Bukit Bendera.

Aku hiking Bukit Bendera nih sebenarnya untuk teman Dik Wan Begau training. Dia nak hiking Gunung Kinabalu kaedahnya. Dia selamat pun hiking Gunung Kinabalu tu, baru la aku nak buat entry nih. Haha. Mood blogging ke laut. Tiba-tiba semangat balik sebab Nuffnang!! Rupanya aku dapat campaign untuk Buffered Earning and Metered Earning. Cerita panjang pun hang tau ka? *sambil angkat kening*


Nak bagi 20 sen kat aku tak? OK klik sini naaaa!!! Plzzzzz. ;)

Matilaa mata duitan sangat kan. Nak dapat duit barulah gigih nak update. By the way, thanks a lot kat hangpa yang selalu singgah sini walaupun entry blog ni entah apa-apa ja kan. Huhu. Like I care? This is my blog, suka hati lah aku nak tulis apa. Hang tak mau baca sila klik [X] kat atas tu. Aku tak pernah nak paksa.Terima kasih!!! **tudiaa tetiba emo. Dasar blogger propa betoi. Suka hati ja kan mula-mula ucap terima kasih tetiba nak emo lak marah orang suruh klik pangkah tu!!! *matilaaa matilaa matilaaa. Hahahahaha.

Back to our main topic. *fuhh lega rasanya boleh laha orang*

tudiaa nak naik tu pun dah tak mampu nihhh.

Yaaaa ampunnn penat gila hiking Bukit Bendera ni. Cukup la hiking sekali saja untuk seumur hidup ni. Disebabkan ada kawan-kawan yang supportive ja aku teruskan jua untuk sampai ke puncak, kalau tidak, memang aku bergolek sorang-sorang turun bawah balik.

Letih sebab Bukit Bendera ni tak dak jalan yang rata, semua macam bukit ja. So kita kena panjat panjat dan panjat non stop!!! Kalau ada tanah landai sikit ok la, at least kita boleh jalan kan. Tak da penat sangat. Memang hari tu aku surrender sangat, nasib baik Own, Dik Wan dengan Hasman dok pujuk. Hehehe.

masa rehat nih boleh pula sembang rancak! hehe

Bayangkan, mendaki 10 minit rehat 20 minit. Depa dok melaha aku, pukul berapa nak sampai puncak. Hahaha. Hangpa naik la puncak, aku nak patah balik *muka confident*. Baru setengah perjalanan, air 100 plus dah habis satu botol. 

hujan oh hujan

muka ceria ja lepas main hujan :)

Tapi nasib kami baik sangat-sangat, sampai ja kat puncak tu, hujan mula turun. Semua basah kuyup. Pengalaman yang indah sangat! Bayangkan sejuk kat atas bukit tu, tetiba hujan pula maka bertambah-tambah sejuk. Ahhhhh *feeling ya amats nihhh* Dan bila hujan, hilang rasa letih. Rasaaa macam boleh turun naik turun naik Bukit Bendera berulang kali. *perumpamaan tak ingat*. Besttttttttttt!!!!!

bersemangat ja nak turun balik. tak sabar nak sampai bawah.

So, bila bersemangat macam tu, masa turun Bukit Bendera tu tak dengar sangat sumpah seranah aku sebab dah tak letih dahhhh. Masa nak naik tu tok sah cakap la, macam-macam aku dok meroyan. Keh keh keh. Own, Dikwan dengan Hasman mesti naik meluat punyalah. Hahaha. 

yeayyyy! selamat sampai bawah juga akhirnya ;) :) :)

buka ja kasut terus pi cari makanan. lapaqqqqq!!!

So kalau nak hiking, aku prefer hiking kat Teluk Bahang lagi sebab kat sana banyak kawasan landai, so just fun and relax ja berbanding dengan hiking Bukit Bendera nih. Tapi sapa-sapa yang memang kental, tegar dan kekar, boleh ja hiking Bukit Bendera ni. Alaaa, aku boleh, hangpa pun mesti lagi boleh kannnn. Chillll.... :)

p/s: Hey Churpchurp Race is back. CLICK HERE for more info. HERE HERE HERE!!!