Sunday, April 24, 2011

Rumah Sewa

Lagi satu kejutan lepas dari praktikum! Macam kejutan AF je kan. Haa sebelum tu, aku terbaca pasal AF 9 ni katanya macam-macam kejutan. Orang tu terkeluar, orang ini diserap masuk dan dengar cerita juga semua pelajar macam hado ja nyanyiannya. Betul ka? Aku tak amik port pasal AF ni, pasal Mentor pun tau lite-lite ja. :)

Abaikan pasal AF 9 yang langsung tidak memberi impak ke atas kehidupan aku. Kejutan yang aku terima tu actually pihak maktab minta semua sem 5 (batch aku) untuk keluar dari asrama tak kira lelaki ataupun perempuan. Semua kena keluar sebab hostel dah tak cukup untuk menampung student terutamanya bulan 6 nanti ada intake baru. Sob sob.

Terpaksa la aku dengan bestfriends aku mencari tempat untuk berteduh selama setahun setengah lagi. Kami cari rumah ni pun last minute ja sebab malas sangat nak stay luar, mesti duit cepat habis lagi nanti. Kononnya nak buat rayuan untuk stay hostel lagi, fikir punya fikir, tak pa lah better duk luar ja takut sem-sem seterusnya akan diminta keluar juga.

Cari punya cari jumpa lah sebuah rumah ni. Not bad jugak. 

Ruang Tamu

Bilik. Ada 2 bilik.

Ruang Dapur

Bilik Air

Dah setuju untuk menyewa rumah nih dengan bayaran RM 230 sebulan. Cuma permulaan nak masuk rumah sewa nih mesti guna banyak duit. Nak beli mesin basuh, tikar getah, peti ais, dapur. Huhu. Duit oh duit!! Kami bernasib baik juga la sebab even last minute cari rumah sewa tapi still dapat yang dekat dengan maktab. Alhamdulillah. Lepas dok rumah sewa nanti tak mau makan luar dah, nak masak tiap-tiap hari. Jimat sikit kan?

Thanks for reading.

Saturday, April 2, 2011

Penyeliaan Praktikum.

Pengalaman Praktikum Fasa 1

Minggu 2

Penyeliaan Pensyarah.

Pensyarah aku dah mai observe, menilai cara aku mengajar. Mula-mula memang nervous gila. Dalam 10 minit pertama tu macam nak tercabut jantung tambah-tambah tengok muka lecturer kat belakang tu. Muka serius. Tapi dalam 15 minit mengajar, murid-murid pun bagi respons yang baik, terus nervous tu HILANG! terus rasa enjoy ja nak mengajar.

Betul. Lepas ja 15 minit pertama tu, terus aku rasa yakin. Dah tak tengok muka lecturer kat belakang kelas tu. Mata aku just fokus kat murid-murid ja. Kononnya dalam hati, "this is my class, i can do whatever i want to do." Bila dah enjoy mengajar, aku rasa selesa ja sampai habis sesi pengajaran dan pembelajaran tu.

Lepas habis mengajar, terus tanya lecturer, macam mana pengajaran saya? Katanya, secara keseluruhannya baik tapi ada beberapa perkara lagi yang perlu diberi perhatian. Kawalan kelas perlu ditingkatkan lagi dan bla bla bla. Alhamdulillah dan insyaAllah kelemahan tu akan aku perbaiki lagi.


Penyeliaan Guru Pembimbing.

Awal pagi tadi, dalam 7.40 pagi cikgu pembimbing mai jumpa aku kat library. Dia cakap dia nak observe aku masa kelas aku pukul 11 pagi. Hari ini first time aku masuk kelas tu. Takut jugak sebab aku tak tau lagi perangai murid-murid tu macam mana. Tapi takkan la aku nak cakap "hmm cikgu tak payah observe lagi la".. So, just be profesional gituh! Hehehe.

Masuk kelas ja tadi aku terus berkenalan dulu at least aku tau or ingat la nama seorang dua. Senang nak panggil jawab soalan. Masa cikgu pembimbing observe kali ni aku tak nervous sangat, mungkin sebab pengalaman kena observe dari lecturer tu dah bagi keyakinan kat aku. Nasib baik murid-murid bagi respons dan kerjasama yang baik. Tapi kena tempik kuat-kuat jugak la bagi murid-murid tu takut sikit. Hehehe.

Keseluruhannya, baik juga. Alhamdulillah. Syukur. Syukur. Syukur.

So, cuti nih kena rancang aktiviti yang menarik lagi, bagi murid-murid enjoy dan bila lecturer or guru pembimbing nak menyelia pun tak ada masalah. You can observe me at anytime. **gitu matilaaa riak!! Hehehe.