Saturday, December 31, 2011

Imbasan 2011

Hampir ke penutup 2011. Say bye-bye to 2011 and hye hye 2012 and please be good to me. Setahun masa sudah berlalu, setahun juga meningkat usia. 

JANUARI

Rasanya bulan ni tak sesibuk mana. Baru je naik sem 5 dan tatkala ini masih nervous untuk menjalani praktikum for the first time. Rasanya dalam bulan ni juga kelam kabut cari rakan praktikum dan sekolah mana untuk menjalani praktikum tu. Time nih still tinggal kat hostel bersama-sama Lastik 5. Dan aku rasa, bulan ni dah mula perbincangan mengenai OLAHRAGA, yakni kena anjurkan sukan peringkat maktab. Hazab.

FEBRUARI

Kelas masih berjalan seperti biasa. Petang pula kena turun buat trek balapan, lontar peluru segala. Time ni memang busy dan penat. Kus semangattt! Hampir tiap-tiap hari kena turun buat padang ni, kadang-kadang mesti la ponteng jugak kan. Bulan ni juga ke JPN Perak dan MSN Perak dengan tolu-tolu untuk assignment Olahraga. Pastu bulan ni (26/2/2011) juga aku beli MY BABY, Blackberry Curve 9300. Kann pertama kali guna smartphones. Tak pernah menyesal beli BB walaupun rabak poket aku. Biar poket rabak, asalkan.... Kau sambung la sendiri noh!

MAC

Bulan ni pun still busy dengan KOT. Turun padang, turun padang, turun padang tapi still tak kurus-kurus. *tetap* Then sebelum cuti pertengahan semester, batch aku anjurkan KOT ni. Alhamdulillah selesai juga. Sambil berKOT tu, kena submit assignment juga. Kena submit awal, sebelum praktikum fasa 1 bermula. Habis saja cuti pertengahan semester, terus mula praktikum di SK Convent Bukit Mertajam dengan Farin dan Naz. Time praktikum ni best sangatttt even banyak kerja kena buat. Masa minggu first praktikum memang still cuak lagi nak mengajar, masuk minggu ketiga dan keempat confident tak ingat nihh.

APRIL

Dua minggu masih di SK Convent Bukit Mertajam. Minggu ketiga busy lite-lite ja tapi minggu keempat busy ya amat. Hampir menangis, sebak depan Farin dan Naz sebab tekanan yang melampau sebabnya minggu ni 4 kali aku diobserve. Kannn. Sampai last day praktikum pun still kena observe, rasanya memang perit. Namun syukur dengan markah yang dapat! :) Selesai praktikum, masuk kelas macam biasa dan time ni busy untuk habiskan silibus.

MEI

Dua minggu awal, kena study la. Study week katanya tapi time study week la khatam movie. Dah nak dekat sangat dengan exam, baru kelam kabut nak baca, buat review bab by bab. Ye la tu kan. Dalam bulan ni juga aku, Arif dan Rahman sibuk mencari rumah sewa sekitar Mengkuang. Alhamdulillah jumpa juga. Selesai jawab exam, yeayyyy cuti semmmmmmmmm!!! Time cuti sem ni pi jalan-jalan Bukit Bendera then pi hiking.

JUN

Awal bulan duduk rumah goyang kaki makan tak ingat dan join program MPMPP, hiking Gunung Jerai. Bestttttt!! Awesome. Then dalam bulan ni juga pi bercuti kat Teluk Bayu dengan Geng Par. Meriahhhhhhh!!! Hujung bulan baru masuk sem 6. Dan paling ketara sekali, terpaksa meninggalkan hostel dan memulakan hidup di rumah sewa bersama Arif dan Rahman. Kadang-kadang rasa sunyi juga sebab hostel kan meriah tapi nasib baik Abang Bob, Naim selalu datang melawat.

JULAI

Awal bulan, my birthday. Tak celebrate pun cuma Abang Bob belanja makan kek Secret Recipe. Thanksss!! Then 4 Julai, mulalah praktikum fasa 2 di Sk Sungai Dua dengan Norin. Takuttttt sebab dapat lecturer pembimbing yang suka bambo orang. Kalau tak kena ja, lecturer ni akan terus hentam. Huhuhu. Sangat takut menyebabkan tiap-tiap hari aku kena prepare. Dah la kalau dia nak mai observe, dia takkan bagitau tup tup dah ada dalam kelas. pstttttt: lecturer nih suami kepada teacher norazah, teacher aku di Sk Penaga dulu. Praktikum kali ni pun ok, takda nak menangis macam praktikum fasa 1 dulu tu.

OGOS

Sebulan ni juga still praktikum di SK Sungai Dua. Dan mula berpuasa. Mula-mula memang rasa letih sebab mengajar dalam bulan puasa, lama-lama ok ja. Murid-murid pun ok sangat, still buat aktiviti walaupun letih berpuasa. Alhamdulillah, lecturer pembimbing tu berpuas hati dengan p&p dan promote untuk praktikum cemerlang. Ada juga berbuka puasa bersama-sama cikgu-cikgu SK Sg Dua pastu sempat juga berbuka puasa dengan Norin, Nurul n Jijah (rakan sepraktikum). Dua minggu sebelum raya dah siap shopping raya dan berhabis hampir RM 500. *pengsan*

SEPTEMBER

Beraya sakan terutama dengan keluarga dan keluarga PAR. Sekembalinya ke kampus, assignment assignment assignment! Gilaaaaa. Rasa ting tong ja time nih. Berturut-turut, hampir tiap-tiap minggu kena buat dan hantar assignment. Selesai assigment semua, busyyyyyyyyyyy pula dengan pre viva action research. Memang hazab dan kelam kabut. Alhamdulillah berjaya mengharunginya juga.

OKTOBER

Dah ok sikit, ada la kena edit sikit-sikit pasal AR tu. Then busy untuk cari sekolah, buat LAST Bina Insan Guru. Lantik jawatankuasa dan akhirnya SK Minden Height dipilih. Selesai sudah BIG yang selama enam sem berturut-turut. Hujung bulan dah mula study week dan juga exam paper dalaman. Studyyyyyyy!!!

NOVEMBER

Studyyyyyyyyyyyyyyyy dan exam. 3 paper ja sem 6 nih. Ok sangat, tak perlu baca banyak-banyak. Habis exam, cuti sem. Sebelum cuti, buat drama dulu. Drama apa? Harus la drama air mata sebab Abang Bob meninggalkan kami di sini. Dia dah selesai, tunggu posting ja. Tak tau laaa sem depan macam mana tanpa dia. Sesungguhnya aku pasti akan merindui dia. Sangat! Mula ja cuti sem maka bermulalah kerjaya aku sebagai promoter Kikilala, jual kasut sekolah di Parkson Sunway Carnival. Gigih nak buat part time kan.

DISEMBER

Bercuti bersama keluarga sambil bekerja dannnnnnn shopping timeeeeeeee!!! Sambil bekerja, sambil shopping. Tak cukup kat shopping mall tu, sanggup shopping online. Aha fisrt time shopping online dan first time beli HRC shirt. Hmmm membuatkan penutup 2011 aku dengan ceria, gembira dan penuh kesyukuran sebab aku dapat apa yang aku nak. Syukur syukur syukur. Alhamdulillah Ya Allah.


*******************************

Aku bersyukur kerana aku berjaya mengharungi tahun 2011. Aku bersyukur kerana dikurniakan keluarga yang bahagia, keluarga PAR yang sentiasa ada di kala susah dan senang, Lastik 5 yang sentiasa menyokong geng TOLU yang sentiasa menceriakan dan kawan-kawan lain yang memahami. Alhamdulillah, dengan segala rezeki yang dikurniakan. 

Selamat datang 2012. Cabaran tahun terakhir sebagai guru pelatih. InsyaAllah.


p/s: esok last day jadi promoter Kikilala. esok kita dah resign. :)

Thursday, December 29, 2011

From Edinburgh to Penang

Fly from Edinburgh, United Kingdom to Penang, Malaysia.

Yeay, finally sampai juga my HRC shirt opss my first HRC shirt. Shirt ni mengambil masa 10 hari juga untuk terbang ke sini. Hehehe. Alhamdulillah, sampai juga kan. :) :) :) Kannn tersenyum tiga kali nih.

Dari depan
(Saja tak nak cover alamat tu kot kot la kawan-kawan kat overseas nak hantar souvenir ke. Boleh nanti pura-pura SUPRISEEEEE!!! Thats my address k. TQ! Hehe)

Dari belakang



Here it comes to papa!!! LOL
:
:
:






Authentic
(Harus authentic yer, takmo fake!)

p/s: First time shopping online nih and first time beli HRC shirt. Nak buat collection. So next, may be HRC London or HRC Singapore/Jakarta. London tu confirm la kirim lagi, but Singapore or Jakarta may be beli sendiri kot. Doa-doakan k. :)

p/s: Thanks Kak Zura, menjadikan impianku menjadi realiti. Acewah. I will promote your blog later. Belum lagi promote dah ada orang risik-risik bertanya. Hehehe. Dan terbau-bau DKNY Delicious pula nih. LOL. Of course, thanks for your Marks & Spencer card. :)

Wednesday, December 14, 2011

Suasana Kerja Part Time

Dah hampir sebulan aku kerja part time kat Parkson nih. Totally rasa lain dari aku buat part time kat Polo tahun lepas tu. Sebabnya kerja kali ni aku boleh duduk even curi-curi duduk, Kak Diana, promoter aku tu pun ok dan semestinya kerja kali ni ada geng! Ada Dikwan dengan Ngah juga Mat Fakh, Abg Piah n Abg Ali.

Dok kerja dengan geng-geng memang best, kekadang tu tak rasa bosan langsung. Bercerita dari mula kerja sampai habis kerja. Cerita cerita then gelak mengilai macam pontianak. Kami buat macam Parkson tu kami yang punya. Dan bila ada geng pun jadi senang nak mengumpat customer, puji customer terutamanya yang elok paras rupa la kan, yang paling penting boleh luah emosi tatkala melayan customer yang berperangai macam celaks! *matilaa mukadimah nak carut*

tengah mengulat dengan Ngah dalam tandas. Hehehe
*matilaaa kalau KP tengok gambar nih. dot dot dot Parkson katanya. LAHA! Haha

Kat Parkson ni juga aku dapat ramai kawan walaupun dah macam kakak-kakak or makcik-makcik. Tapi memang best kan berkawan dengan mereka yang berusia macam ni. Rasa lain. Mungkin depa matang, tak terhegeh-hegeh macam adik-adik baru up dan juga depa sporting. Antaranya Kak Zah, Kak Pah (mak kepada student aku di SK Sg Dua), Awie, Kak Umi, Mama Sherry, Tan, Kak Yan, Kak Ina, Kas As, Amy. Selalunya aku akan rehat dengan depa ni kalau dikwan or ngah tak boleh rehat sekali. And of course kalau bosan ja, mesti pi kat kaunter depa, pi menyembang la. 

PASTU KAN, ADA JUGA PROMOTER LAIN YANG KEKWAT LANGSUNG TAK BERTEGUR SAPA, KONONNYA DEPA LAH PROMOTER TERHEBAT! BAK KATA NGAH, KESAH KE AKU DENGAN DEGREE IN PROMOTER KAU TU?! *larikkkkkk*

Kerja juga agak senang sebab hanya serve customer yang nak beli kasut sekolah cuma kekadang rasa lenguh berdiri lama sangat especially hari Sabtu Ahad. Hujung minggu ja memang hazab ok, tak terlayan. Kelam kabut jadinya, tapi segalanya menjadi mudah jika PROFESIONALISME menjadi prinsip. Gituuuuhhhh! Tapi kan, kerja yang mudah menjadi susah kalau melayan customer yang berangan cerewet, konon dia sorang ja boleh fussy?! **nanti aku buat entry lain, carutan khas untuk customer yang cerewet katanya**

Kadang-kadang kerja part time ni macam tak berdunia dengan orang. Kalau nak berdunia, berdunia dengan kawan-kawan Parkson tu la. Contoh? Kalau kenduri kat kampung Sabtu or Ahad, confirm tak boleh pi sebab kerja kat shopping mall kan, hujung minggu la baru ramai customer. Then kerja pula 10 pagi - 10 malam. Sampai rumah letih terus tidur. Bilanya nak bermasyarakat? Dengan family pun kekadang tak sempat. Huhuhu. Hari cuti je la baru rasa aku ni masih lagi di bumi. 

Apa pun aku tetap salute kat depa yang boleh bekerja di sini. Mungkin aku rasa macam tu sebab ni bukan bidang kerja aku or aku masih tak biasa. Tapi bagi depa yang dah biasa dan disebabkan tuntutan mencari rezeki, depa mungkin tak rasa dengan apa yang aku rasa. Itulah pekerjaan kan, tak kira lah sesukar mana pun asalkan dengan pekerjaan itu, kita dapat meneruskan kelangsungan hidup dan paling penting, dapat rezeki yang halal. :)

p/s: satu pengalaman yang awesome.

p/s: gaji bulan 11 dah masukkkkkkkkkk!

Thursday, November 10, 2011

Sambutan Hari Raya Aidiladha

Hari Raya Pertama


tak cukup nih, anak-anak abang sulung aku tak balik.  abang aku kena kerja.





Bangun seawal pagi, mandi manda, bersiap segak terus ke masjid untuk solat sunat raya. Balik dari masjid, tak tau nak buat apa. Makan ketupat rendang kuih dan layan anak-anak buah aku. Nak pi tengok orang korban lembu rasa malas dan buat kotor baju ja. **matilaa kekwat!** Bukannya apa, esok baru turn family aku korban lembu. Hari ni tak sempat. So pagi tu aku just jadi photographer untuk anak-anak buah tersayang ja. 

Petang pula, nasib baik geng-geng mai beraya. Nasib depa sangat baik, langkah kanan orang tua cakap. Depa sampai rumah aku sebaik saja aku baru balik beraya dari rumah mak ngah aku. Kalau depa mai awal sikit, memang aku takda kat rumah. Depa stay sampai maghrib, then lepas solat, kami bergerak ke rumah Dikwan Begau lak. Makan-makan, menyembang pukul 11 malam jugak la baru balik. Haaa tak ingat kau!


Hari Raya Kedua

terdampar kekenyangan sambil tengok bola Msia vs Spore

BBQ!

Haaa hari ni meriah la. Baru rasa suasana raya. Bangun pun seawal pagi sebab korban untuk family aku hari nih. Tapiiiii..... Aku tetap tak pi tengok orang sembelih lembu. *ya ampun* Hehehe. Busy aku ikut kak aku beli barang-barang nak buat nasi daging. Beli itu ini balik rumah ja orang dah siap agihkan daging-daging untuk disedekahkan. Lebihan daging yang ada kami buat nasi daging. Buat kenduri lite-lite ja. Lite-lite pun tetap penat lelah jugak la nak melayan tetamu. 

ramai lagi yang join BBQ ni, lupa nak snap.

Karoake!!!!!!

Jemput Abang Bob dengan Naim dan semestinya Geng Par. Depa semua makan kat tingkat atas rumah aku ni. Bawah penuh dengan orang, tak muat. Nak makan kat luar rumah lak rasa tak selesa sebab baru lepas hujan.Geng Par stay sampai maghrib juga. Lepas maghrib kami bertolak ke SMK Dato' Onn, geng-geng hostel batch aku buat BBQ. Melerts ok! Makan-makan sembang-sembang sampai pukul 10.45, kami gerak ke Seberang Jaya. Buat apa? Karoakeeeee!!!! Lepas geram sebab lama tak karok dengan geng-geng.

Thursday, November 3, 2011

Penulisan RPH di Buku Rekod Mengajar

Hari ni aku nak share pasal penulisan RPH. Penulisan RPH atau Buku Rekod Mengajar adalah benda yang paling penting untuk kita (guru pelatih) masa menjalani praktikum. Perkara pertama yang pensyarah pembimbing akan check masa datang observe mestilah buku rekod mengajar nih. Diorang nak check sama ada kita buat rancangan mengajar atau tidak. Dan semestinya, kalau nak dapat Praktikum Cemerlang, penulisan RPH dan buku rekod mengajar mestilah kemas, cantik dan paling penting sesi pengajaran dan pembelajaran di dalam bilik darjah yang berkualiti.

Aku just share apa yang aku buat, tak semestinya benda yang aku buat adalah yang terbaik/tercantik/terhebat. Actually, aku tengok sendiri buku rekod mengajar kawan-kawan aku, ramai lagi yang cantik semua diorang tak da blog, so diorang tak boleh share. Keh keh keh. Kesian kan? LOL. TAPI kan, ada jugak yang aku tengok dan kadang-kadang aku tak puas hati dengan apa yang diorang buat. Biasa la kan, LAIN ORANG LAIN CARANYA.

So adik-adik junior yang nanti akan jalani praktikum selama sebulan, dua bulan atau tiga bulan, boleh la tengok sebagai panduan. Mana-mana yang rasa baik, boleh ikut dan mana-mana yang rasa buruk, boleh komen dan insyaAllah aku akan perbaiki. Sama-sama kita belajar kan.

OK, actually masa aku jalani Praktikum Fasa 1 di SK Convent BM, aku banyak minta tunjuk ajar dari Abang Bob, senior aku terutamanya dari segi susunan dalam buku rekod mengajar tuh. Tak da idea langsung nak buat macam mana, alhamdulillah dia banyak bagi tips dan panduan. :)

PANDUAN SUSUNAN DAN JUGA PENULISAN RPH DI DALAM BUKU REKOD MENGAJAR:


1. MESTI BALUT BUKU REKOD MENGAJAR DENGAN PLASTIK. Balut la sikit baru nampak rajin sikit kan or at least kalau kena air ke hujan ke, selamat la buku kita tu. Dah la buku tu yang amat penting.




2. LENGKAPKAN SEGALA DATA YANG PERLU DIISI. Dalam buku rpm tu, ada benda-benda yang kita kena isi misalnya nama pensyarah pembimbing, nama guru pembimbing, nama sekolah dan so on. Kalau malas boleh terus tulis ja, kalau rajin boleh buat kat word, print atas kertas berwarna, gunting dan lekat. **banyak kerja kan tapi tak pa baru nampak rajin** Hehe.


3. LEKATKAN NAMA SEKOLAH, MUNGKIN LENCANA, MISI ATAU VISI SEKOLAH DI HELAIAN PERTAMA BUKU RPM. Ye la kan, takkan terus nak buat RPH. Hehe. Letak la dulu nama sekolah yang kita jalani praktikum tu dan mungkin juga boleh letak praktikum fasa berapa. Tak gitu?


4. HELAIAN SETERUSNYA PULA, LETAK JADUAL WAKTU MENGAJAR DAN POKET UNTUK SLIP GANTI. Waktu mengajar tu penting kan, sebab boleh la kita rujuk bila masanya dan kelas-kelas yang kita mengajar. Poket slip ganti pula digunakan untuk letak slip ganti yang diberikan oleh pihak sekolah untuk ganti waktu guru-guru yang mungkin cuti, meeting or sebagainya. Tapi, itu kena ikut pensyarah pembimbing juga. Macam pensyarah pembimbing aku, dia tak nak letak dalam poket, katanya boleh jatuh or hilang. So dia suruh lekat di rph mengikut hari yang kita ganti tu.


5. SETERUSNYA, BUAT POKET UNTUK LETAK RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN MENGIKUT SUBJEK YANG KITA AJAR. Rancangan mengajar tahunan nih wajib ada ok. At least sebagai bukti yang kita mengajar mengikut rancangan ni, bukan main ikut sedap hati kita ja. Even nanti dah jadi cikgu pun, kena ada rancangan mengajar nih. Nak ambil kat mana? Boleh cari kat internet or kalau susah sangat minta dari guru pembimbing, photostat dan letak. Simple!



6. SETERUSNYA LAGI, BUAT DAN LEKATKAN RANCANGAN MENGAJAR SELAMA KITA MENGAJAR DI SEKOLAH TU. Contoh macam aku tunjuk ni adalah rancangan mengajar 8 minggu iaitu selama 2 bulan (Praktikum fasa 2). Mula-mula sekali, first day kita daftar diri untuk praktikum tu, pihak sekolah akan bagi jadual waktu mengajar dan juga guru pembimbing. Untuk setiap kelas yang kita ajar, kita kena jumpa cikgu subjek tersebut dan tanya cikgu tu kita kena mula mengajar dari topik mana (sambung pengajaran cikgu tu). Dan dari situ, kita kena merancang rancangan mengajar kita mengikut berapa lama kita kat sana.


7. SETERUSNYA LAGI, BUAT DAN LEKATKAN RANCANGAN MENGAJAR MINGGUAN IAITU BERMULA DARI MINGGU 1. Sebelum nak tulis RPH, buat dulu rancangan minggu tersebut dan lekat sebelum kita buat rph untuk hari pertama: Isnin. Contohnya, buat dan lekat MINGGU 1 then RANCANGAN MENGAJAR MINGGUAN then lekatkan RANCANGAN PENGAJARAN MINGGU 1. Berdasarkan gambar kat atas, aku bagi contoh untuk MINGGU 7 kan? Haa buat macam tu la. Buat rancangan mengajar bagi setiap kelas/subjek bagi setiap hari (Isnin, Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat)


8. LABELKAN DULU HARI DAN TARIKH SEBELUM KITA MULA TULIS RPH. Contoh, kita nak buat rph untuk hari isnin kan, lekat dulu hari n tarikh then baru kita tulis rph. Untuk hari Selasa pula, buat benda yang sama. At least senang kita nak rujuk nanti dan senang nak bezakan rph utk setiap hari dan juga nampak lagi kemas.




9. TULIS RPH. Yang ni tulis macam biasa la kan. Selalunya aku akan buat rancang aktiviti or short notes kat buku lain dulu then baru tulis kat buku rekod mengajar nih. Aku tak suka nak liquid segala, rasa macam rosak dan tak cantik kalau guna liquid nih. Tapi kalau buat salah juga, terpaksa guna juga la. Paling penting, tulisan mestilah kena kemas, dapat menyenangkan hati pensyarah pembimbing yang observe kita nanti. Harus ambil hati dia ok! Hehe.


10. LEKAT SEGALA ALAT BANTU MENGAJAR DAN LEMBARAN KERJA YANG DIGUNAKAN. Lepas tulis rph tu, lekatkan semua abm yang digunakan dan lembaran kerja yang bagi kat murid-murid. So pensyarah pembimbing dapat tengok apa yang kita aktiviti yang kita buat/ajar. Ada kawan aku diorang buat poket dan selitkan lembaran kerja dalam poket tu. Itu kena ikut lecturer. As i said before, lecturer pembimbing aku tak suka selit-selit nih, takut hilang or jatuh.


11. LEKAT BORANG BIMBINGAN PRAKTIKUM (kalau diobserve), TINGGALKAN RUANGAN UNTUK ULASAN DARI GURU PEMBIMBING/PENSYARAH PEMBIMBING DAN BUAT REFLEKSI. Kalau hari tu kita diobserve, tinggalkan ruangan untuk guru/pensyarah nak komen. Aku suka untuk lekatkan borang bimbingan praktikum ni sebab nanti aku boleh compare dengan minggu-minggu seterusnya, nak tengok ada peningkatan tak pengajaran aku. Dari segi penulisan refleksi pengajaran tu, macam biasa la kena buat dari segi kekuatan, kelemahan dan cadangan penambahbaikan.



12. LEKAT JURNAL MINGGUAN DI RUANGAN PENULISAN JURNAL DAN JANGAN LUPA ISI UNTUK REKOD MURID. Jurnal tu nanti korang biasa-biasakan la eh. Agak letih jugak la nak buat jurnal tu tapi macam biasa, semua tu wajib ada tiap kali lecturer datang observe. Kalau takda, merasa lah!! Rekod murid tu pun penting, terutamanya nak dapat praktikum cemerlang. Diorang check every single thing.


13. JANGAN LUPA MINTA PENSYARAH OR GURU PEMBIMBING TANDATANGAN DI RUANGAN YANG DISEDIAKAN SETIAP KALI DIORANG OBSERVE.

**** ini option untuk lagi sistematik dan kemas***



13. UNTUK MEMUDAHKAN PENCARIAN, BUAT PENGLABELAN UNTUK SETIAP MINGGU DAN SUBJEK MENGIKUT RPH. Yang ni tengok gambar je lah. Faham kan? Tak faham tanya ok.


Inilah sedikit sebanyak yang boleh aku kongsikan. Tak semestinya korang kena ikut sebijik macam ni, apa yang penting tanya pensyarah pembimbing korang dulu. Banyakkan berbincang dengan pensyarah pembimbing sebab apa pun markah praktikum terletak kat tangan dia. Lagi satu, jangan buat buku rekod mengajar ni cantik dan kemas ja sampai lupa nak hasilkan pengajaran yang berkualiti. 

Sebab perkara yang paling penting sekali untuk praktikum, mestilah cara kita mengajar dan kawalan kelas. Bagi aku, mengajarlah dengan ikhlas, insyaAllah kenikmatan lepas sesi p&p akan dapat dirasai terutamanya murid-murid happy, seronok dengan sesi p&p kita. 

THANKS FOR READING. :)


Friday, September 30, 2011

Pantai Merdeka to Tanjung Dawai


Mengkuang-Bagan Ajam-Mengkuang-Tikam Batu-Pantai Merdeka-Tanjung Dawai-Pantai Merdeka-Kepala Batas-Mengkuang-Bagan Ajam-Penaga


Haaa tudiahhh. Berjalan tak ingat nih dengan tolu-tolu: Nana, Farin dan Kila. Mulanya nak pi open house rumah jiran lama Kila kat Tikam Batu. So aku ke rumah kak aku, pinjam kereta dia. Tak payah nak sewa kereta kan, jimat belanja. Lepas dah pi open house dan alang-alang dah sampai Tikam Batu, aku bercadang nak bawa tolu-tolu ni ke Pantai Merdeka. Saja jalan-jalan.

Dah alang-alang sampai Pantai Merdeka, baik terus ke Tanjung Dawai kan walaupun tak tau apa yang menariknya di Tanjung Dawai tuh. Ada perkhidmatan bot disediakan di Pantai Merdeka untuk ke Tanjung Dawai. Tapiii kannn... kami pi tanya dulu harga bot tu, kalau mahal kami tak mau pi sebab duit pun dah yangggg adoooooo!

Murah ja tambang bot ke Tg Dawai tu. RM 4 pergi balik.


Masa pi tu, laju betoi abang tu bawa bot. Terjerit-jerit tolu-tolu tu. Aku? Aku biasa la. COOL ja! :)

Setibanya di Tanjung Dawai, masing-masing blur nak pi mana tak tau. Hahaha tudia la jalan-jalan tanpa arah tujuan kan. So kami ikut je lah mak cik-mak cik tu, rupa-rupanya ada kompleks 2 tingkat yang jual ikan bilis, ikan kering, keropok ikan segala. Baru aku teringat, memang betul la Tanjung Dawai ni famous dengan ikan bilis, ikan kering nih, murah katanya. So apa lagi, borong tak ingat la terutamanya kami kan dah dok rumah sewa, boleh masak. ;)



Nak dijadikan cerita, masa tunggu bot untuk balik semula ke Pantai Merdeka, aku terjumpa dengan student aku di SK Sg Dua, Amin Kelas 5 Bestari. Dia dengan family dia pula tu. Haiyoo malu malu terus cover jadi baik-baik, tak boleh merapu sangat. Hehehe. Kebetulan pula, aku naik satu bot dengan family dia. Lagi laaaaaaaaaaaa cover, bukan apa dengan dia aku tak segan sangat tapi segan dengan parent dia lah!



p/s: Sampai di Pantai Merdeka jangan lupa try ABC Gunung Jerai. Memang Gunung Jerai sungguh! Harga RM 5. **pitam!

Saturday, September 24, 2011

Jamuan Aidilfitri Tolu

Selamat siang semua. Sihatkah kalian? Mesti sihat gamaknya kan, boleh buka laptop, online segala. Syukur. Dah lama tak menulis panjang di sini barangkali ramai yang tertanya-tanya adakah Cieut Nizar, blogger propah nak tutup blog dia? Ya ampun, biarlah update walaupun entry hado asalkan jangan tutup blog!

Semalam (Jumaat) ada sambutan Hari Raya kat kampus aku nih. Sebelum tu pada hari Khamis wakil JPP datang ke kelas untuk kutip duit sekepala 3 ringgit. Tudiaa masing-masing berkira nak bagi 3 ringgit setelah duit pun di hujung tanduk ja nih. Then, ada tolu mana entah tetiba cadangkan tolu-tolu tak payah pi jamuan tu, kita buat jamuan kita sendiri. Kannn memang idea tolu sangat kan?



Setelah capai kata sepakat, kami semua buat jamuan sendiri ja. Kutip sorang 4 ringgit dan masing-masing ada tugas untuk masak juadah. Kimah masak bihun goreng, Eichan masak mee goreng, Mell dan geng rumah dia goreng sosej SAHAJA, Afif buat dadih, Khai n Fadhil beli air botol dan aku pula kena buat SANDWICH AIR TANGAN BONDA! *tudiaaa temanya kalau makan sandwich aku, mesti teringat masakan mak kat rumah** kau mampuuuu??? Hehehe.


So kelmarin orang lain berpusu-pusu berebut-rebut makan kat dataran, kami makan kat kelas ja dan makanan kami lagi meriah. Berbaloi bayar 4 ringgit. Itulah alkisahnya, tolu-tolu nih kalau tak buat idea-idea yang tolu memang tak sah! Nasib baik tak kantoi, kalau tidak semua tolu mengadap kat HEP. Keh keh keh. Eh tetiba ada orang HEP baca blog ni pulak. Haiyooo tetiba feeling retis!!! Sapa nak baca blog hado ni kan?


Masa jamuan ni, kami jemput Pensyarah Kesayangan Tolu, Mama Nagamah. Puan pun mai makan, join menyembang dengan kami semua. Lama tak makan-makan n sembang-sembang dengan puan. Dan tengah makan tu, tetiba puan tanya SOALAN EMAS! 'NIZAR DAH ADA AWEK KE BELOM?' Ya ampunnnn tersedak aku jadinya, nasib baik tak pengsan!!! 'TAK DAK LAGI PUAN, TAK DAK AWEK MAU KAT SAYA' Keh keh keh. Puannnnn, biar masa yang menentukan gitu.

Dan bila adanya jamuan, ada juga gambarnya! Penat nak posing, nak makan pun orang nak snap jugak.



p/s: lagi setahun ja toluuuuuuuuuu. ;(