Thursday, December 1, 2016

Travelog CN: Hounun Ridge Farm, Kundasang, Sabah.

Salam. Lama menyepi kan? Ada yang masih baca?

Cuti Deepavali lepas, aku dengan geng cikgu sekolah aku berjalan-jalan di KK dan Kundasang. Semua last minute plan sebab dapat tiket murah. Aku kena incharge bahagian penginapan. Kebetulan di FB viral pasal Hounun Ridge Farm ni. Aku terus like page di FB, whatsapp owner dan terus buat tempahan bilik. Cepat, tangkas dan efisien. Hahaha.

So dipendekkan cerita, Hounun Ridge Farm memang terbaik. Sangat puas hati dan sangat berbaloi dengan apa yang kita bayar. 

Let the pics speak for me.










For more details, boleh search Hounun Ridge Farm di facebook.


Thank you for reading.

Friday, May 13, 2016

Selamat Hari Guru 2016



...
....
.....

Mula menapak menjadi guru,
di gedung ilmu jauh di hulu,
sunyi daripada sesak berpusu-pusu,
jauh sekali keluarga yang dirindu.

Tahun keempat menabur bakti di sini,
pelbagai onak dan ranjau telah ditempuhi,
debu tanah, rintik hujan juga menjadi saksi,
mandi sungai, banjir juga buaya sudah ku lali.

Anak muridku dipesan sentiasa,
cikgu datang dari jauh mahu kamu berjaya,
seiring murid lain di pusat kota,
agar kelak kamu megah di persada.

Murid keluar masuk bertukar-tukar,
ingatan buat cikgu janganlah pudar,
memori di sini biar dipadam sukar,
kasih terjalin mudahan selamanya mekar.

Ilmu dan nilai sedayanya cikgu terapkan,
harap kamu sentiasa amalkan,
segalanya untukmu telah cikgu halalkan,
buat bekalan menemui Tuhan.

Anak-anakku,
umang dan ujangku,
walau jauh Pekan Tatau dengan hulu,
sekalipun Sarawak dan Pulau Pinang jauh beribu batu,
doa cikgu sentiasa buatmu,
semoga kejayaan mengiringimu,
waima pada ketika itu,
kamu sudah lupa akan daku,
Mohd Nizar Abd Latib, guru mu.

Sementara kamu masih di sini bersamaku,
sebelum aku melangkah pergi ke negeri asalku,
ucapkanlah seikhlasnya padaku,
TERIMA KASIH CIKGU, SELAMAT HARI GURU.

...
....
.....

Cikgu Nizar, 11.17 malam 12 Mei 2016

Thursday, July 23, 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1436H/2015

Buat semua saudara, sahabat, rakan dan kenalan,

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

MAAF ZAHIR DAN BATIN

Semoga Allah SWT menerima amalan kita.


Semestinya tiap kali raya, bersama dengan saudara PAR tersayang.



13 years and still counting...

p/s: lusa balik hulu sungai anap. 



Sunday, January 4, 2015

Selamat Tahun Baru 2015!

Salam. 

Ya Allah, lamanya tak tulis apa-apa kat sini. Sapa tak cakap tak rindu? Rindu sangat nak menulis walaupun takda orang nak baca pun. Banyak sangat nak cerita tentang kehidupan, perkongsian apa-apa maklumat, aktiviti tapi itu lah, kekadang sibuk dan kekadang malas. Malas itu punca utama di samping kekangan perhubungan internet terutamanya kalau di hulu. 

Sedikit rumusan sepanjang 2014. 

Alhamdulillah, kiranya dah setahun setengah menjadi pendidik di pedalaman Sarawak. Tahun 2014 ini merupakan tahun pertama yang penuh aku menjadi guru (posting Julai 2013) so tahun ini lah kiranya permulaan aku bekerja sepenuhnya (tahun lepas macam sambung kerja orang ja). Syukur rasanya semuanya baik-baik belaka dengan rakan-rakan sekerja dan juga murid-murid. Memang dah jatuh sayang habis kat murid-murid sana. Semuanya baik-baik, senang minta tolong, dengar cakap cuma biasalah kan kalau nakal sikit-sikit tu. 


Walaupun aku takda mengajar murid tahun 6, tapi as a warden nak tak nak aku rapat dengan diorang. Ya lah diorang la harapan aku untuk jaga murid-murid lain di asrama. Hubungan tu sangat rapat terutama dengan beberapa orang ni, Jebum, Apek, Belalang, Philip, Kalom, Rosli, Santoz, Sila, Marekha, Chemek, Sika. Si Jebum, Apek, Belalang memang lah, diorang lah peneman setia aku di hulu di kala hujung minggu. Terutama kalau housemates aku keluar ke bandar. Cuak juga nak tinggal sorang-sorang kat hulu tu. Haha. Rasanya tahun 2015 ni for sure akan rasa (mungkinlah) sedih sikit sebab diorang dah takda kat sekolah tu lagi, masing-masing sambung di sekolah menengah. 


Alhamdulillah tahun ni juga aku dapat hantar mak aku menunaikan umrah buat kali pertamanya. Memang itulah niat aku dari zaman belajar lagi. Syukur sangat dapat tunaikan impian aku dan impian mak nak ke Mekah. Semua urusan mak ke Mekah juga dipermudahkan Allah S.W.T. Dari takda visa, dapat juga visa walaupun last minute. Mak happy sangat dapat ke sana. Minta lagi nak ke sana. Aiyoyo kena menabung lagi la. InshaAllah. 

Tahun 2014 juga aku diuji sebagai seorang guru. Ada lah tindakan yang aku buat mungkin agak berlebihan terhadap murid. Namun syukur segalanya berakhir dengan baik dan difahami oleh semua pihak. Case closed. Tapi impaknya besar. Lepas ja kejadian tu, sebelum nak buat apa-apa aku selalu beringat dan berfikir dua kali. Tangan pun dah jarang-jarang naik, mulut ja tak berhenti-henti membebel. Cikgu kan, apa lagi yang boleh buat. Being as cikgu, takda niat apa pun kalau cikgu tercubit, denda melainkan mahukan anak murid tu pandai, dengar cakap dan paling penting jadi INSAN. Mencabar sebenarnya nak membentuk insan but i will keep trying. InshaAllah. 

Tahun 2014 ni juga banyak mengajar aku tentang kehidupan bekerjaya. Dah kena mula fikir untuk perbelanjaan, komitmen dan menyimpan. Menyimpan tu paling susah bagi Nizar. Hahahaha. Alhamdulillah,setakat ni boleh dikatakan masih diuruskan dengan baik walaupun kadang-kadang overspent terutamanya time cuti sekolah (di semenanjung/di rumah). Aku pun baru mula berkomitmen membayar hutang iaitu hutang kereta. Hopefully dapat la bayar hutang kereta ni sampai habis, 2023. Haiyoooo lamanyaaaaaaaa!!!! 

Tahun 2014 ni juga dapat aku eratkan lagi kemesraan with my big family dengan bawa jalan-jalan di Bukit Larut (cuti sekolah bulan 5) dan di Pulau Pangkor (cuti sekolah hujung tahun). Alhamdulillah. "When you look at your life, the greatest happinesses are family happinesses". Seronok tengok abang-abang, kak-kak, anak-anak menakan happy. Dan aku pun sempat juga makan angin di Bali (azam: setahun sekali ke luar negara walaupun dekat-dekat ja)

2014. Tahun yang bahagia, tahun yang indah, tahun yang penuh dengan kasih sayang. Terima kasih Allah atas setahun yang bermakna ini. Segala-galanya dariMu. 

Selamat datang 2015. Semoga semuanya bertambah bahagia, bertambah indah, bertambah kasih sayang dan inshaAllah bertambah berkat. 



p/s: azam tak terfikir lagi, wishlist pula yang tak sudah-sudah nih. kejap nak itu, kejap nak ini. cukup-cukup la nizar, simpan duit!!!